Hírek

2005.07.20. 06:29

A Luxus meztelen torzói

Még mindig nem tudni azt, hogy ki veszi birtokba a most még üresen tátongó Vörösmarty téri áruházat. A fővárosiak félnek, hogy méltatlan utódja lesz a neves Luxusnak.

Dávid Szonja

[caption id="" align="alignleft" width="297"] Egykor szebb napokat is megélt a belvárosi áruház. Ma üresen kong, és csak a kirakatban lévő babák emlékeztetnek a dicső múltra.
[/caption]– Nagyon kíváncsi vagyok, és izgulok, hogy mit lehet majd kapni a Luxusban. Remélem, hogy nem kínai holmit, mert abból már van elég a városban. Köszönöm, de nem kérek több foszforeszkálós gyerekjátékot, és a nylon zokni sem érdekel. Az ázsiai műanyag cipőkről is megvan a véleményem – mondta Kiss Zsuzsanna fővárosi tanárnő. A Luxus Áruház csaknem ötven éve nyitotta meg ajtaját a vásárlók számára. A rendszerváltozás előtt a legendás üzletben vásárolni nem volt mindennapi dolog. Csillogás, elegancia és megbízható, minőségi árukészlet. Itt nem csupán a piros és a kék színű kosztümök között lehetett választani. Nem is beszélve azokról a ritka fehérneműkről, amelyek már nem csak praktikusak voltak, hanem esztétikusak is. Persze ezzel együtt járt a luxus árkategória is. Az elmúlt hetekben végleg kifosztották az áruházat az élelmes vevők. Már csak a próbababák árválkodnak az üres kirakatokban. Meglehetősen hiányos formában. A belváros szívében, a híres-neves Luxusban meztelen, félkarú, féllábú, olykor fejetlen műanyag hölgyek láthatók.

– Ha rajtam múlna, biztosan éttermet alakítanék ki az épület egyik részében. A másik felében pedig lehetne mondjuk egy koktélbár. Normális árakkal. Azért, hogy ne csak a külföldiek tudják megfizetni, hanem a magyarok is beülhessenek, és jól érezzék magukat – mondta a Reggelnek Rózsahegyi Ádám, az egyik szomszédos bár munkatársa. Az V. kerületi önkormányzat két évvel ezelőtt adta el az épületet. A Luxus Áruház Ingatlan Hasznosítási Kft. vásárolta meg a műemlékvédelem alatt álló ház több mint háromezer négyzetméte-rét. Bérlőváltásról van szó. Idáig a Skála Divatház Rt. üzemeltette, azonban a cég kivonult már innen. A vállalat bérbeadási osztályán csak annyit árultak el, hogy az új bérlő személyéről még nem döntöttek. Nem tudni azt sem, hogy mikortól költözhet majd be az új szolgáltató. Az viszont valószínű, hogy a jövőben is, hasonlóan az eddigiekhez, ruhát vásárolhatunk majd az egykori Luxusban. Mint kiderült, ázsiai áruház, kínai üzlet biztosan nem lesz. Legalábbis ezt állítják az illetékesek.

– Annyit elárulhatok, hogy az én szakterületemet érintik az elkészült, korszerűsítésre vonatkozó tervek. Ez azt jelenti, hogy javaslatok születtek az eladótér bővítéséről, a mozgólépcsők kialakításáról. Látványliftekről is szól a tanulmánytervezet. – Vizsgálni kell persze az anyagi lehetőségeket is – mondta Havasi Pál, a Skála Ingatlan Hasznosítás Kft. műszaki osztályának területi vezetője.

Magántulajdonban a patinás épületrész

A műemléki védettségű ház több mint háromezer négyzetméterét 589,5 millió forintért értékesítette a belvárosi önkormányzat. Eredetileg csaknem egymilliárd forintot állapítottak meg az áruhá-zért. Az ingatlan becsült forgalmi értékénél kedvezőbb áron juthatott a vevő az épületrészhez. Az indok szerint azért, mert a Luxus Ingatlan Hasznosító Kft. egy összegben fizette ki a vételárat. A fővárosi önkormányzat nem élt elővásárlási jogával.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!