Hírek

2005.07.30. 00:00

A nagy Oroszország apró kis forradalmai

Kérdés: „Ki építette a Fehér-tenger-Balti-tenger csatornát?” Válasz: „Egyik oldalon azok, akik politikai vicceket meséltek. A másikon, akik hallgatták.” A szovjet korszak történetét követi az a viccgyűjtemény, amely a The Moscow Times tudósítása szerint most jelent meg Kis forradalmak Oroszországban címmel. A tréfák nagyon sokszor egyáltalán nem nevetségesek.

Cs. E.

Mindenesetre a kötet arról tanúskodik, hogy még a totalitárius rendszerek idején sem hal ki a humor. Bruce Adams, a szerző hat fejezetre tagolja a könyvet: önálló részt kapott Lenin, Sztálin, Hruscsov és Brezsnyev. Utódaiknak (Andropovtól Putyinig) csak két közös fejezet jutott. Adams szerint Hruscsov volt a szovjet viccek aranykora, a kopasz és vehemens politikus idejében tömegével születtek az anekdoták. Megkérdezik az örmény rádiót, hogy nevezik Hruscsov frizuráját. A válasz: „Búzatermés-1963”. Egy régi vicc Brezsnyevről. A főtitkár olvassa az 1980. évi olimpia megnyitóbeszédét: „Ó,Ó,Ó”. Súgás: „Brezsnyev elvtárs! Ezek a karikák. A szöveg lejjebb.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!