Hírek

2005.07.14. 00:00

A sarki rendőr is rábólintana

Szerdahelyi Csaba

Nem lehet minden feltételezett terrorista mellé rendőrt állítani. Sem Budapesten, sem Londonban, sem máshol. Jut eszembe ez arról, hogy tragédia után mindig irtózatos gyorsasággal lép működésbe a rendszer. Mint valami amerikai sorozatban, hipp-hopp érkeznek a hírek tettesekről, évek óta lapuló ügynökökről, bombamaradványon ragadt ujjlenyomatról, mindenről. De mi van előtte?
Biztonságban érezhetjük magunkat Budapesten és az országban? A kormány, a belügyminiszter, a titkos szolgák szerint igen. A sarki rendőr is nyilván rábólintana, de nem teheti. Hiába kérdezem, nem dolga biztonságpolitikai fejtegetésekbe bonyolódni. A metróban járőröző sem válaszol. Tegnap momentán azért nem, mert sokkal kevesebben vannak, mint a londoni dráma estéjén, amikor csak úgy hemzsegtek. No igen, minden rettegés csak három napig tart.
Remélem, hogy tegnap is vigyáztak ránk, hétköznapi gyanakvókra, ha láthatatlanul is, kerülve a feltűnést.
Szomszédunkban egy arab férfi a kisboltos. Esténként sokszor hozzá ugrunk be ezért-azért. Napok óta csak a fejét ingatja. Pedig nem bántja senki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!