Hírek

2005.07.26. 00:00

Adatvédelmi törvényt sért az oktatási tárca

Az adatvédelmi törvénnyel ellentétesen nem tájékoztatta lapunkat az Oktatási Minisztérium arról, hány 2005 előtt érettségizett, idén nappali, államilag finanszírozott képzésre jelentkező hallgató érte el a 120 pontos felvételi ponthatárt. Szerkesztőségünk úgynevezett „közérdekű adat megismerésére irányuló kérelmet” nyújtott be július 8-án a tárcának.

Tibay Gábor

Abból indultunk ki, hogy a kért adatok a jogszabály szerint úgynevezett közérdekű adatnak, tehát mindenki által megismerhető információnak minősülnek, mivel nem tartalmaznak személyes adatot, nem minősülnek államtitoknak és szolgálati titoknak, továbbá állami szerv kezelésében vannak. A törvény szerint ilyen kérelem esetén a kért információt tizenöt napon belül ismertetni kell a kérelmezővel, ennek megtagadását pedig nyolc napon belül kötelező írásban indokolni. Ez utóbbi határideje esetünkben július 15-én, előbbi július 23-án járt le, a tárcától azonban semmilyen visszajelzést, értesítést, hivatalos levelet nem kaptunk. Lapunk tegnap végül ismét megkereste a minisztériumot, ahol azt a tájékoztatást kaptuk: a kért adatok publikusak ugyan, de csak a felvételi ponthatárok meghúzása után; megerősítették, lapunkat valóban nem tájékoztatták a törvényben foglalt módon.

Nem tették ezt annak ellenére sem, hogy a törvény világosan fogalmaz: közérdekű adat megismerésére irányuló kérelem esetén kétféle lehetőség van. Igenlő válasz esetében 15, elutasításkor pedig 8 napja van az érintettnek az információk megadására: a válasz elmulasztása a törvény szerint az igénylő bírósághoz fordulhat. Az idei felvételi ponthatárokat legkorábban július 26-án, a késő esti órákban tudhatják meg az érintettek. Lapunknak Roberts Éva, az Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda kommunikációs igazgatója sem tudta pontosan megmondani, mikor lesznek láthatók az adatok ma este a www.felvi.hu honlapon. Kérdésünkre annyit mondott: a számítógépes eljárás végeztével kerülnek fel az internetre a ponthatárok, a korábbi évek tapasztalatai szerint mindez nagyjából este tizenegy óra körül történhet meg.

A felvételi ponthatárok várhatóan magasabbak lesznek a korábban megszokottaknál: a szakemberek mindezt annak tudják be, hogy a korábban megszokottaknál lényegesen több pluszpontot lehetett szerezni, így idén a felvételi maximum 144 pont lehet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!