Hírek

2005.07.08. 00:22

Adóreformhoz a kiadások tervezése kell

Az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet tegnap a Tudományos Akadémián kerekasztal-beszélgetést tartott az adóreformról. Ha azt állítjuk, hogy a szakértők ízekre szedték a tervezett reformot, nem mondtunk nagyot.

B. K.

Talán többet árul el a véleményekről, hogy Hegedüs Miklós, a GKI ügyvezető igazgatója szerint az adóreform attól lesz reform, ha egy egészet alkot. A kiadási oldal megtervezése nélkül azonban ma még csak annyi mondható el, hogy a „király meztelen”. A kormány szeretné az adókat csökkenteni, persze úgy, hogy látja, a költségvetés nem bír el 300 milliárd forint kiesést. Ezért aztán bedobnak a köztudatba új adónemeket is, mint például az ingatlanadót. Abban az országban azonban – érvelt Hegedüs Miklós –, ahol 600 ezer emberről nem tudják, hogy mit csinál, miből él, mert nem dolgozik, de nem is munkanélküli, nem is oly könnyű bevezetni az ingatlanadót. Ahhoz ugyanis rendes ingatlan-nyilvántartás is kellene, ami viszont nincs. László Csaba egykori pénzügyminiszter mindenesetre sok sikert kívánt hozzá, mint mondta, neki annak idején beletört a bicskája.

László Csaba az áfa tervezett 5 százalékos csökkentése kapcsán táplált árcsökkenési várokozásokat illúziónak nevezte. Mint kifejtette, a nagy áruházláncok üzleteiben hetente áraznak, 2-3 hónap múltán ki fog emlékezni arra, minek mennyi volt az ára korábban. A volt pénzügyminiszter szerint legalább három dologban meg kellene egyeznie a politikának az adóreform kapcsán, függetlenül attól, ki kerül kormányra: senki nem emel társasági adót, megszüntetik az iparűzési adót, s nem növelik a bérek terheit. Mert a külföldi tőke különben máshova megy. A bérek terhei így is magasak, érvelt Némethy László, az AmCham részéről. Szerinte a külföldiek az iparűzési adót nem is értik, s a bérekre rakódó terhek a térségben nálunk a legmagasabbak. Szerinte ha ezek mérséklődnének, a foglalkoztatás fehéredne, s az állam bevétele nem csökkenne.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!