Hírek

2005.07.14. 00:00

Akkor építsünk valamit!

A Reggel információja szerint a Miniszterelnöki Hivatal a főváros megkérdezése nélkül döntött a Kossuth tér bebútorozásáról. Márpedig a terület a tudatlan budapesti önkormányzaté.

Zsidai Péter

[caption id="" align="alignleft" width="300"] Ma még ilyen bútorok foglalják el a Kossuth teret. Ha minden igaz, az újak nem hasonlítanak majd ezekre a fémszékekre. Legalábbis reméljük.
[/caption]Nagyon kellemetlen helyzetbe kerül a kormány, miután a főváros várostervezési és városképvédelmi bizottsága nem járul hozzá utcabútorok kihelyezéséhez a Kossuth téren. A Miniszterelnöki Hivatal Központi Szolgáltatási Főigazgatósága idén áprilisban írt ki pályázatot a Parlament előtti terület utcabútorainak és a nemzeti lobogó környezetének megtervezésére. A pályázatra öt terv érkezett, amelynek végeredményét június végén hirdették ki, megvalósításukra hatszázötvenmillió forintot költenek.

Az első díjat és az azzal járó 1,6 millió forintos jutalmat a Mata-Dór Architektúra Kft. nyerte, Fazekas Csaba és Maurer Klimes Ákos vezető tervezők munkájával. A 1,5 millió forintos díjjal járó második helyezést Szöllőssy Barbara, Orbán Tibor és Pyka Zsolt formatervező nyerte. A zsűri döntése alapján még két pályamű ötleteit vásárolja meg a megbízó 750 ezer, illetve 500 ezer forint értékben. Csakhogy minderről hivatalosan mit sem tudott a fővárosi önkormányzat, sem az előkészítésbe, sem a döntéshozatalba nem vonták be. A kormány utólag akarja beszerezni a terület tulajdonosának hozzájárulását. A városrendezési és városképvédelmi bizottsághoz a napokban küldték el kérelmüket.

– Ez olyan, mintha valakinek a kertjébe valaki más kezdene el építeni, amit utólag jelent be neki – összegezte véleményét Endrédy István (Fidesz), a bizottság elnöke. A testület tagjai a tegnapi ülésen tárgyaltak a tervekről. Arra jutottak, hogy csak a zászlórúd és talapzatának felállítását támogatják. Utcabútorokét nem.

A kormány barátságtalan eljárását még kínosabbá teszi, hogy a Fővárosi Közgyűlésnek féléves késéssel sikerült júniusban végre elfogadnia saját utcabútorainak szerződését. A nyilvános vécéket, padokat, szemeteseket a francia Wall-Deacaux, az utasvárókat, felszíni tájékoztató rendszereket az Intermédia, a hirdetőoszlopokat, elfedőket a Mahir Cityposter szállítja. A három cég ellentételezésként huszonöt éven át ingyen hirdethet a tárgyakon. A szerződés szerint a cégek által kihelyezett bútorok ötvenméteres közelében más nem tehet ki hasonlót.

A kormányszóvivői iroda a közbeszerzési igazgatósághoz irányított. Az illetékes főosztályvezetőt, Ignácz Gergelyt többször kerestük, azonban nem vette fel a telefont. A kabinet mindenesetre biztos a dolgában, Horn Gábor (SZDSZ) államtitkár bízik abban, hogy október 23-án már az új bútorok között ünnepelhetnek. A dolgok állása szerint erre nem fog sor kerülni. Legfeljebb a trikolór ünnepélyes felvonására az új rúdon.

Kérdések Demszkyhez az engedélyek ügyében

Endrédy István és a bizottság négy kérdés tisztázását kéri a főpolgármestertől. A főváros részéről ki látta, ki hagyta jóvá az elképzelést? Tudomása szerint ugyanis egyik ügyosztály sem találkozott vele. Mi a főépítészi iroda és a Fővárosi Tervtanács véleménye a tervekről? A dokumentáció hiányosságait ki és mikor fogja pótolni? Abban ugyanis nincs benne a pontos helyszínrajz, amely alapján beavatkoznak a közművekbe: elektromos kábeleket és vízvezetéket akarnak átépíteni. Hogyan viszonyulnak ezek az utcabútorok a fővárosban hamarosan kihelyezendő utcabútorokhoz?

a főpolgármestertől. A főváros részéről ki látta, ki hagyta jóvá az elképzelést? Tudomása szerint ugyanis egyik ügyosztály sem találkozott vele.

Mi a főépítészi iroda és a Fővárosi Tervtanács véleménye a tervekről? A dokumentáció hiányosságait ki és mikor fogja pótolni? Abban ugyanis nincs benne a pontos helyszínrajz, amely alapján beavatkoznak a közművekbe: elektromos kábeleket és vízvezetéket akarnak átépíteni.

Hogyan viszonyulnak ezek

az utcabútorok a fővárosban hamarosan kihelyezendő utcabútorokhoz? Ma még ilyen bútorok foglalják el a Kossuth teret. Ha minden igaz, az újak nem hasonlítanak majd ezekre a fémszékekre. Legalábbis reméljük. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!