Hírek

2005.07.20. 06:32

Álom, álom: autómentessé tennék Budapestet is

Vajta Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Ugye ma még nehéz elképzelni a csendes, környezetkímélő járműveket?
[/caption]Képzeljük el Budapestet autók nélkül! De legalábbis lényegesen kevesebb gépjárművel. Azokban az utcákban, ahol most kipufogógáz és motorzaj az úr, csönd van és tiszta levegő. Mindenfelé gyalogosokat, bicikliseket látunk. Ha taxiba ülünk, természetesnek vesszük, hogy a sofőr pedállal hajtja az autót. A halkan zümmögő elektromos motor csak rásegít a pedálozásra. (Ilyen járművek már közlekednek a világ több pontján.) A buszok a főútvonalakon együtt haladnak az autóktól elzárt pályán a villamosokkal. Nemcsak a belvárosban, hanem a külső kerületekben is. A buszokkal csaknem olyan gyorsan és kényelmesen el lehet jutni velük bárhova, mint metróval. Ezt már nem is kell elképzelni, több nagyvárosban már működik a rendszer. Az autómentes városokról szóló konferencia szervezői biztosak benne, hogy csak ez lehet a nagyvárosok jövője. Különben Budapest is belehal a légszennyezésbe és a tumultusba. Az úthálózat nem fejleszthető tovább. Az autók száma pedig mindaddig nőni fog, míg a tömegközlekedés tényleg nem lesz gyorsabb a kocsinál.

Közlekedési szakértők közül többen úgy látják, csúcsidőben korlátozni kellene az autóhasználatot. Enélkül ugyanis hiába akarnák fejleszteni a tömegközlekedést. Az Európai Bizottság és az OECD közben kutatási programot indított annak kiderítésére, hogy mennyi környezeti és egészségi kárt okoznak az autósok. A jövőben várhatóan áthárítják ezeket a költségeket az autóval közlekedőkre. Nem álmokat kergetnek az autómentes város hirdetői. Vannak már olyan városok Európában, ahol nem az autó uralja az utakat. Ilyen például Koppenhága, Berlin, Groningen. Koppenhága főutcáját már a hatvanas években gyalogosövezetté alakították. Itt található Európa leghosszabb sétálóutcája. Berlinben a kilencvenes években több milliárd márkát költöttek villamos- busz- és vasúthálózat fejlesztésére. Ott a háztartások felének ma sincs autója. Svájcban is csak nagy távolságra ülnek autóba az emberek. A budapestieknek bármilyen hihetetlenül is hangzik, ott városon belül busszal, metróval járnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!