Hírek

2005.07.21. 00:00

Átlépte a tőzsde a húszezer pontos bűvös határt

Szárnyal a Budapesti Értéktőzsde. Kedden rövid időre, szerdán azonban záráskor is átlépte a húszezer pontos álomhatárt a tőzsdeindex, vagyis a részvények árfolyamváltozását tükröző mutató. A tőzsde szárnyalásáról a legtöbbet az árulja el, hogy 2004. február 10-én lépte át a BUX-index a tízezer pontos álomhatárt, s szűk másfél esztendő után elérte a húszezer pontot.

Bán K.

Ám míg a tavalyi növekedésnek egyértelműen a Mol és az OTP papírjai voltak a motorjai, addig a mostani szédítő tempó a külföldiek erőteljes befektetési kedvével magyarázható. Ennek hátterében főként az amerikai gazdaság növekedése áll, és ilyenkor a nemzetközi befektetési alapok tőkebeáramlása a kockázatosabbnak ítélt régiókban is erőteljes – kommentálta a tőzsde szárnyalásának legfőbb okait Réczey Zoltán, a Buda-Cash Brókerház elemzője.

A rendkívüli növekedés, a részvények iránti nagy kereslet, s az ebből adódó nagy forgalom nem magyarázható a magyar gazdaság állapotával, bár a Mol és az OTP mellett már a két nagy magyar gyógyszeriprai vállalat, a Richter és az Egis papírjai is nagyon keresettekké váltak. S ez szintén lendített a forgalmon és a papírok árán is. Lökést adott a tőzsdének a jegybanki kamat csökkentése is. Ha ugyanis a kamatok csökkennek, akkor alacsonyabbak a befektetésektől elvárt hozamok is, s ha kisebb a várakozás, nő a befektetési kedv. Ugyanakkor vannak kockázatok is. Ilyen például a kőolaj világpiaci ára, amely aligha fog csökkenni – véli a szakértő. Ennek legfőbb oka Kína gazdaságában keresendő, amelyben akkora a növekedés, hogy 40 százalékkal emelkedett az olaj iránti kereslet, s ez továbbra is magasan tartja az árakat. Sőt, amenynyiben az olaj hordónkénti ára elérné a 70 dollárt, ez a magyar gazdaságot, s ezen keresztül a pesti tőzsdét is érzékenyen érintené, a befektetők ebben az esetben nem hoznák, hanem vinnék a tőkét az országból. Kockázatot jelent az államháztartás hiánya is, mert ha egy ország eladósodik, akkor azt leminősítik, s erre a tőzsde mindig érzékenyen reagál.

Erre utalt Szalay-Berzeviczy Attila tőzsdeelnök is, aki szerint bajba kerülhet a tőzsde, ha nem lesznek stabil belföldi intézményi befektetők, hiszen jelenleg a részvények 80 százaléka külföldiek kezében van. Ha külföldiek kezében vagyunk – mondta tegnapi tájékoztatóján –, az emelkedés után könnyen jöhet az összeomlás, ha kivonják a tőkéjüket. Mindezt a nyugdíj-előtakarékossági számla tőzsde által szorgalmazott bevezetése kapcsán említette. A tőzsdét fellendítő, a nyugdíjpénztárak és a kisbefektetők részvételét növelő javaslatot tegnap nyújtották be a kormánynak és a parlamenti pártoknak. A nyugdíj-előtakarékossági számlára befizetett minden három forinthoz egyet tenne az állam. Ennek hozamára adómentességet kérnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!