Hírek

2005.07.22. 06:43

Becsapott magyarok a lottóügyben

Több mint háromszáz embert vett őrizetbe a spanyol rendőrség Malagában. A nigériai származású gyanúsítottak a hatóságok szerint azok, akikhez a nigériai levelekhez hasonló, spanyol lottó néven ismertté vált csalássorozat kötődik. A százmillió eurós nagyságrendű bűncselekményfolyam korábban Magyarországot is elérte.

Nagy Eszter Dóra

Az Országos Rendőr-főkapitányság becslései szerint országszerte mintegy tíz károsult is van. A magyar hatóságok pontos számot nem tudtak mondani, mivel az ügyeket külön kezelik a kapitányságok. Egy biztos, Európában mintegy húszezren estek a csalók áldozatául, de bedőltek az elkövetők meséjének ausztrálok, kanadaiak, amerikaiak és japánok is.

A tettesek elektronikus levélben keresték meg áldozataikat azzal, hogy nyertek egy lottójátékon. Az állítólagos nyeremény ígéretével több emberből csaltak ki jelentős összegeket. A levelekben arról tájékoztattak, hogy a szerencsés nyertes csak akkor juthat hozzá a mesés nyereményhez, ha bizonyos összeget befizet. Általában ez a nyeremény tíz százaléka volt. Mint arról korábban már beszámoltunk, volt, akitől százötvenezer forintot, és volt, akitől hetvenmilliót nyúltak le a csalók. A nyereményfelvételhez ugyanis egy adatlapot is meg kellett adni, ezen pedig a számlaszámot is fel kellett tüntetni.

Egy korábbi internetes felmérés szerint száz internetező közül minden hetvenedik kapott ilyen tárgyú levelet. Szerencsére a megkeresettek többsége tudott arról, hogy becsaphatják, így nem dőlt be az ajánlatnak.

Nigériai levelek-elv

A spanyol lottó előtt a nigériai levelek töltöttek be hasonló szerepet. Akkor azzal keresték meg az internetezőket, hogy a kormány tíz-ötvenmillió dollárt ki akar menteni az afrikai országból, és ha az illető segít, részesedéshez jut. Ahhoz viszont, hogy a művelet létrejöhessen, a felmerülő költségekre 1-5 százaléknyi előleget kértek. A pénz svájci bankszámlákra vándorolt, és a megkárosítottak soha többé nem látták viszont. A spanyol lottó ugyanezen az elven működött. Nagy összegekért kis előleget kértek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!