Hírek

2005.07.08. 00:00

Börtönkutyákkal a drog ellen

A büntetés-végrehajtási intézetben ugyanúgy bűncselekménynek számít drogot fogyasztani, mint az épület falain kívül. Ám a büntetés szigorúbb, hiszen a fogvatartott ellen fegyelmi eljárás is indul.

Nagy Eszter Dóra

Budapest ad otthont a börtönökben használt kábítószerekről és a fertőzések megelőzéséről szóló nemzetközi konferenciának. A tegnap kezdődött, háromnapos tanácskozáson kétszáz külföldi és ötven magyar szakember vesz részt. A megnyitón elhangzott: a drogfogyasztásra azért kell kiemelt figyelmet fordítani, mert a fertőző betegségek terjedése is összefügghet ezzel.

– Magyarországon jóval kevesebb a büntetés-végrehajtási intézetekben a drogfogyasztások száma, mint a nyugat-európai országokban – mondta lapunknak Huszár László dandártábornok. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának helyettes vezetője hozzátette: volt olyan eset, hogy magát a kábítószert találták meg, ám olyan is, amikor fogyasztáson kapták a fogvatartottat. Huszár szerint lehetőség van arra, hogy alapos gyanúnál gyorstesztet végezzenek, ám bizonyító erejű csak a pontos vizsgálat lehet. Ezt azonban már nem az intézetek végzik. Huszár László szerint többféleképpen próbálják kiszűrni a drogfogyasztókat. Egyes intézetekben például kábítószer-kereső kutyákat is bevetnek. Hazánkban a rácsok mögött eddig főként könnyűdrogokat, amfetamin- és cannabis-származékokat találtak.

Több országban a börtönökön belül is működik a tűcsereprogram. Így próbálják kiszűrni, hogy egy tűt ne használjanak többször, illetve többen, és így csökkentsék a fertőzésveszélyt. A program működik már többek között Németországban, Svájcban, Spanyolországban, Franciaországban és Kanadában is. Magyarországon azonban ilyen nincs. Elsősorban azért, hogy a tűt ne fordítsák az elítéltek egymás ellen. Érdekesség, hogy 2003-ig kötelező volt az AIDS-szűrés a büntetés-végrehajtási intézetekben, ma már azonban nem. Ez elsősorban azzal magyarázható, hogy a rácsok mögött ugyanazokat az egészségügyi feltételeket kell megteremteni, mint az épület falain kívül. Mivel Magyarországon nem kötelező az AIDS-szűrés, ezért a büntetés-végrehajtási intézetekben sem az. A lehetőséget felajánlják a fogvatartottnak, és ő dönt arról, hogy elfogadja-e.

Elvonási tünetek esetén is tudnak segíteni a rácsokon belül. Ezenkívül jelenleg tizenhárom drogprevenciós részleg is működik az intézetekben. Yazbekné Szabó Katalin, a BVOP szóvivője szerint kábítószer-fogyasztásnál azonnal értesítik a rendőrséget, és az eljárást már ők folytatják le. Emellett a fogvatartott ellen fegyelmi eljárás is indul. Ha kiderül, hogy esetlegesen a személyi állomány is érintett, akkor az illetővel szemben már az ügyészség folytatja le az eljárást, és belső vizsgálat is indul.

Tavaly kilenc fogvatartottnál találtak kábítószert, idén eddig hatnál. Ha a droglebukások száma nem is oly magas, mobiltelefonból már annál többet használnak a fogvatartottak. Tavaly 793 készüléket foglaltak le, idén eddig 407-et. Yazbekné szerint az elítéltek és hozzátartozóik nagyon leleményesek, mind az intézetbe való becsempészés, mind pedig a tárolás tekintetében. Az őrök találtak már készüléket pulykacombba, illetve kenyérbe sütve, savanyúságosüvegbe csomagolva, borotvahabban és plüssállatban is. Az intézeten belül pedig a mosdó csempéje mögé fúrt lyukban, seprűben és kapcsolószekrényben is. Hiába leleményesek viszont a fogvatartottak, ha az őrök is ismerik az apró trükköket. Illegálisan bevitt tárgy az, amely a zárkában tartható tárgyak listáján nem szerepel. Ha ezt a fogvatartott nem tartja be, akkor az intézet belső szabályait szegi meg, és fegyelmi eljárás indul ellene. Ez pedig az esetek többségében fogdával jár.

Módosítást terveznek

Petrétei József igazságügyi miniszter lapunknak azt mondta, várhatóan ősszel kerülhet a parlament elé a Büntető Törvénykönyv módosítása a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények tekintetében. E szerint módosulhat az együttes fogyasztás, illetve az elterelés (azaz a leszoktató tanfolyam) fogalma. Petrétei kijelentette: semmiképp sem súlyosbítják a jogszabályt, de enyhítésre, illetve legalizálásra sem lehet számítani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!