Hírek

2005.07.11. 00:00

Dennis lecsapott

Amerika délkeleti partvidékén az utolsó előkészületeket is megtették a Dennis nevű hurrikán lecsapása előtt. A biztonsági erők arra szólították fel a lakosságot, hogy időben helyezze magát biztonságba. Összesen csaknem másfélmillió embert szólítottak fel, hogy hagyja el otthonát. A legtöbben üzenetet véstek a bedeszkázott ajtókra-ablakokra: „Visszajövünk!”

Gyulay Zoltán

A floridai Escambia körzetben kijárási tilalmat vezettek be. Az hurrikán „szemét” vasárnap este, közép-európai idő szerint nyolc órára várták Alabamában. A még hátramaradt parti lakókat a reggeli szürkület teljesen beborult éggel és könnyű esővel, valamint széllel fogadta. A Dennis az előző éjszaka során az óceán felett valamelyest veszített erejéből, de a forgószél közepén a szél sebessége még így is elérte az óránkénti 230 kilométert. Ugyanakkor meteorológiai szakemberek arra számítanak, hogy a Mexikói-öbölben húzódó Golf-áramlat meleg vizének hatására még inkább fölgyorsul, a Florida és Alabama szövetségi állam között húzódó határnál a szárazföld fölé érkezve pedig ennél is jobban fölerősödik. Ezért az ötfokozatú skálán a második legveszélyesebb minősítést kapta. Ezáltal Dennis még a tavaly szeptemberben pusztító, 1978 óta a legerősebbnek számító Ivannál is kártékonyabbnak bizonyul. Kubában és Haitin a hurrikán harminckét ember életét követelte. Kuba szigetének délkeleti partvidékén házak százai omlottak össze, a forgószél fákat tépett ki gyökerestől. A halálos áldozatok számát – köztük egy gyerekét – maga Fidel Castro kubai államfő jelentette be a havannai televízióban.

A hurrikán előszele már megérintette Florida déli részét, Florida Keysnél 210 ezer háztartásban szűnt meg az áramszolgáltatás, és a magasra csapó hullámok homokot, algákat és szemetet hagytak az utakon hátra. „Ki fogunk tartani” – mondta Jimmy Weekly, Key West polgármestere. A tornádó előjeleként károk keletkeztek a Tampai-öbölben is. Az időjárási vészjelzés van érvényben egészen a Steinhatchee folyóig, 210 kilométerrel Tampától északra, Mississippi és Louisiana állam határáig. Vasárnap reggel Dennis „szeme” délkeleti irányból 550 kilométerre megközelítette a Mississippi állambeli Biloxit, és óránkénti 21 kilométeres haladási sebességgel északnyugati irányba távozott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!