Hírek

2005.07.21. 00:00

Egy éve avatták várossá

Szigethalom óriási fejlődés előtt áll. A két legfontosabb változás: idén több mint félmilliárd forint jut útépítésre, továbbá háromszázmillióból egy új óvoda is épül.

Lázin Miklós András

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Háromszázmillió forintból új óvoda épül a településen. Szükség is van rá, mert egyre több kisgyerekes család költözik Szigethalomra.
[/caption]– Szigethalmon idén a legnagyobb eseménye az országos ikertalálkozó lesz – véli Domonkos István programszervező. Aki egyben azt is hozzáteszi, ha minden jól megy, hatszáz pár és két-háromezer kíváncsi jön el a sportpálya mellé augusztus 12-13-án. Megtudtuk: a rendezvény ingyenesen látogatható. Az ellátásról a helyi vendéglők gondoskodnak, de lesz bográcsos főzőverseny is. Ha rossz lenne az idő, akkor sincs vész. A zenekarok a sportcsarnokban lépnek majd föl.

Pár napja volt az egy éves évfordulója annak, hogy a Duna menti település város lett. Mádl Ferenc ugyanis tavaly július elsején írta alá az erről szóló okmányt. Most a rangnak megfelelő építkezések zajlanak mindenfelé. A sporttelep mellett új posta épül, továbbá nemrég adták át az egészség- és a kultúrházat is. A jórészt romos útfelületek ugyancsak csere előtt állnak. A település területe eredetileg Tököl falu része volt, amelyet a gazdák védőlegelőnek használtak. A vízpartot az egykori legelőterülettől összefüggő erdősáv választotta el. A város mai határát képező ráckevei Duna-ág fontos természeti értékekkel bír. Akad itt fehér tündérrózsa éppúgy, mint számos egyéb védett növény. A Tököl felé eső erdőkben őzek, vaddisznók és apróvadak élnek.

– Mi szinte szó szerint a Duna-parton lakunk – büszkélkedik Tardos Erika, helyi lakos. Az ifjú hölgy párjával, Dénessel együtt nemrég költözött vissza a fővárosból a fákkal övezett üdülőterület közelébe. Tardos Erika szülei egyébként tősgyökeres helyiek, így ők igen nagy örömmel fogadták leányuk döntését. Az apa még hozzátette, a szabad idejüket itt töltők mellett egyre többen választják állandó lakóhelyül ezt a környéket. – Szigethalom Csepelről autóbusszal fél óra, míg a ráckevei HÉV-vel a Közvágóhídtól negyven perc alatt érhető el – avat be az utazás rejtelmeibe Kiss Antal kalauz. S ha már a közlekedésnél tartunk, megtudjuk, a várost az 51-es úttal a Taksonyi híd köti össze. E mellett az is kiderül, 1995-ig kék busz járt a fővárosba.

– A községben a Műúton bukkantak elő rézkori sírok és egy közel 3500 éves bronzkori telep – villantja föl Szigethalom múltját Kiss Gyula. Akinek elmondásából az is kiderül, hogy a hídhoz vezető aszfaltút építésekor II. századi szarmatatelep maradványait hámozták ki a földből a régészek. Kiss Gyula még hozzátette: a jelen sem adja alább, hiszen itt született Nedeczky Jenőné, a helyiek Margit nénije, a Hélia D nevű világhírű kozmetikai termékek feltalálója.

A hosszú évszázadokig lakatlan területre a XIX. század végén érkeztek az első lakók. A parcellázásokra akkor a HÉV mai, szigethalmi megállóhelyének környékén, a Kis-Duna felé eső területen került sor. Ebben nagy érdemeket szerzett Szilágyi Lajos ráckevei főszolgabíró. Az első házak is errefelé, a folyam közelében nőttek ki a földből. A település elnevezése igen sokféle volt. Hívták Szilágyi-telepnek, Horthy-, majd 1945 után Dózsa-ligetnek. Mai nevét 1951. január elsején nyerte el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!