Hírek

2005.07.18. 00:00

Eladják a kertésziskolát

Kertészkedést tanultak a Mozgásjavító Általános Iskola tanulói a svábhegyi arborétumban. A tizenkétezer négyzetméteres zöldterületet a fővárosi önkormányzat szándéka szerint eladják. Szombaton tiltakoztak a mozgássérült diákok az eladás ellen.

Bánky Bea

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Deák Péter igazgatóhelyettes mindent megtett, hogy megakadályozza a csodálatos zöldterület eladását. Úgy tűnik, hiábavaló volt az igyekezete.
[/caption]Nádas Pál, a Mexikói úti Mozgásjavító Általános Iskola igazgatója az intézmény bővítésével mozgássérültcentrumot kíván létrehozni. Ez jelenleg módszertani intézményként és diákotthonként is üzemel. A nagyszabású elképzelés négy és fél milliárd forintba kerül majd, amelyet hárommilliárddal támogat a fővárosi önkormányzat. A hiányzó másfél milliárd egy részét fedeznék a sváb-hegyi arborétum eladásából. A több száz éves faritkaságokkal is büszkélkedő őspark negyvenöt éve működik kertésziskolaként, szakmát adva a fogyatékkal élő fiataloknak. A szombati iskolabúcsúztató csendes tüntetésre – amelyet Deák Péter igazgatóhelyettes szervezett – az iskola ötven tanulója mellett eljöttek a végzett diákok is, hogy meghallgassák az eladás mellett érvelő igazgató indoklását. Eszerint a Mexikói úti intézmény tanulói súlyosan fogyatékos gyerekek, akik nem integrálhatók normál általános iskolai osztályokba. Az arborétum kertésztanulói viszont enyhe fogyatékkal élők, akik várhatóan megállják majd a helyüket az egészséges gyerekek között.

[caption id="" align="alignright" width="233"] Szülők és gyerekek is tiltakoztak a sváb-hegyi arborétum eladása ellen
[/caption]A kertésziskolát ezért beáldozzák a fogyatékoscentrum létrehozásáért. Az igazgató beszédét zúgolódás követte, az egyik egykori diák hangosan is kifejezte nemtetszését. Végül a jelenlévő száz-százötven fogyatékos beletörődött a döntésbe. Ezután mindenki láthatóan igyekezett kihasználni minden percet, amelyet utolsó alkalommal tölthetett a paradicsomi kertben. – Első látásra valóban úgy tűnik, hogy az igazgató ezzel a lépéssel nemes célt szolgál – mondta lapunknak Deák Péter. – Hiszen az egymilliárdos összeget a mozgássérültekre fordítják. Azonban egy rétegüket hátrányosan érinti az eladás. A nem látványosan fogyatékos gyerekek – hiányzik az egyik kezük, bicegnek – eddig családias környezetben élhettek és tanulhattak egy szakmát. Az integrációval bekényszerítik őket egy-egy nagyobb iskolába, ahol az egészséges gyerekek egy része előítélettel kezeli majd őket. Ez súlyos lelki sérüléseket okozhat nekik, és nem tanulhatnak olyan specifikus szakmákat, amelyekkel sikeresen elhelyezkedhetnek. Magyarországon ez volt az egyetlen olyan iskola, ahol teljes értékű szakképzésben részesülhettek a fogyatékkal élők – mondta Deák.

A II. kerület átvenné a területet

A sváb-hegyi arborétumot a harmincas években az akkori tulajdonos, Streibig Ferenc és felesége adományozta az iskolának. A tizenkétezer négyzetméteres őspark a jelenlegi besorolás és a tízszázalékos beépíthetőség mellett például lakóparki hasznosításra nem alkalmas. A XII. kerület polgármestere, Mitnyan György nem támogatná a zöldterület átminősítését. Ha kellene, a kerület gondozásra átvenné a területet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!