Hírek

2005.07.08. 00:00

Elárverezik a csepeli szabadkikötőt

Túlad a nemrégiben létrehozott Budapesti Szabadkikötő és Logisztikai (BSZL) Rt. részvényeinek kilencvenkilenc százalékán az ÁPV Rt. A csepeli BSZL az idén tavasszal országos közforgalmú kikötővé nyilvánított létesítményt hetvenöt esztendőre kapta meg.

L. M. A.

A részvénytársaság ezen idő alatt mind az üzemeltetési, mind a haszonélvezeti jogokat birtokolja. Mint a privatizációs szervnél megtudtuk, a vállalat eladásánál elsősorban szakmai befektetőkre számítanak. Az ügylet várhatóan háromfordulós lesz, és leghamarabb november második felére zárulhat le. A jelentkezési határidő július 22. Az ÁPV Rt.-nél úgy tájékoztatták lapunkat, hogy a 355 millió forintos jegyzett tőkéjű cégre csak azok jelentkezhetnek, akik legkevesebb ötéves kikötőüzemeltetési gyakorlattal rendelkeznek. Az eladó állam ezzel kívánja biztosítani az itt folyó munkák biztonságát, illetve a leendő fejlesztéseket is.

A csepeli önkormányzatnál kérdésünkre Orosz Ferenc alpolgármester elmondta, üdvözlik az ÁPV Rt. döntését. Hozzátette, annak idején négy pontban foglalták össze kéréseiket, melyek közül eddig három már teljesült. Hátra van még, hogy a leendő befektető részt vállaljon a Corvin csomópont kivitelezésében. Erre azért van óriási szükség, mert jelenleg a szabadkikötőt közúton csak roppant körülményesen lehet megközelíteni. – Amennyiben a fejlesztés megvalósul, a szintbeli kereszteződéseken csak nagyon nehezen lehet majd közlekedni – vetíti előre a jövőt Orosz Ferenc.

A városatya szerint épp ezért elengedhetetlenül szükséges egy emelt csomópont kiépítése. Ugyancsak nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy itt lesz a Munkás körúti híd, s ez további forgalomnövekedéssel jár majd együtt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!