Hírek

2005.07.07. 00:00

Elengedték a magyarokat

BAMA

Szabadlábra helyezte a szlovák rendőrség azokat a magyar állampolgárokat, akiket Észak-Komáromban fasiszta propaganda gyanújával előállítottak. A fiatalemberek egy szélsőjobboldali szlovák demonstráció ellen tüntettek. Három ellen az volt a gyanú, hogy „Heil!”-eztek, a negyedik pedig elvitt egy koszorút a Cirill–Metód-szobor elől. Két elengedett gyanúsított ellen vádat emelhetnek, erről az ügyészség várhatóan negyvennyolc órán belül dönt. A négy fiatal időközben visszatérhetett Magyarországra. A szlovákiai rendezvényre a Vér és Becsület csoport toborozta az ellentüntetőket.
A pozsonyi Új Szó tudósítása szerint szlovák fiatalok eredetileg Cirill és Metód hittérítőről kívántak megemlékezni, transzparenseik viszont nem békés megemlékezést hirdettek. „Harcba, szlovák! Hív hazád! Nemzetünket nem hagyjuk elmagyarosítani!”– állt a feliratokon. Később a tér egyik sarkában felhangzott a Ria, Ria, Hungária. Ezt követően a kivonuló rohamrendőrök választották szét a két tábort. A magyar Külügyminisztérium nem tervez lépéseket az incidens ügyében – mondta Polgár Viktor. A külügyi szóvivő tájékozódott a pozsonyi magyar képviseletnél, és a tárca arra a következtetésre jutott, nincs szükség konzuli közbeavatkozásra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!