Hírek

2005.07.28. 00:00

Elfogtak egy robbantót

Őrizetbe vették a 24 éves szomáliai Jaszin Hasszán Omart, akinek birminghami lakásában robbanószert találtak.

Csák E. – Gyulay Z.

A négy, hátizsákos bombarobbantó utáni hajszában a jelek szerint a Scotland Yardnak sikerült áttörést elérnie. Televíziós társaságok azt jelentették, hogy a rendőrség Birminghamben őrizetbe vett négy gyanúsítottat, köztük a Londonban megakadályozott öngyilkos merényletek egyik feltételezett elkövetőjét. A londoni rendőrség szerda délben lezárta a brit főváros üzleti negyedét, mert gazdátlan csomagra bukkantak. A főútvonalon, a Fleet Streeten több irodaházat és üzletet kiürítettek. A terrorizmus ellen folytatott világméretű küzdelemre való tekintettel Tony Blair brit kormányfő szorgalmazta, hogy „az iszlám mutassa meg igazi arcát”. A „kisebb szélsőséges réteggel”, amely az iszlám „jó nevét” besározza, meg kell találni az utat a vallás „igazi és megfelelő arcának” a védelméhez – jelentette ki abból az alkalomból, hogy Londonban fogadta Recep Tayyip török miniszterelnököt.

Az egyiptomi rendőrség továbbra is lázasan üldözi a Sarm-es-Sejkben végrehajtott terrorcselekmény gyanúsítottjait. A nyomozók most azokra a személyekre összpontosítanak, akik a tavaly őszi tabai merénylet tetteseivel kapcsolatban álltak. Biztonsági körökből kiszivárgott, hogy a szombati robbantások során két öngyilkos merénylő életét vesztette. Egyikük minden bizonnyal a húszesztendős, egyiptomi Mussza Badran as-Aris városából, a másik terroristát egyelőre nem sikerült azonosítani. Az egyiptomi hatóságok már négy nappal a Sarm-es-Sejkben elkövetett merényletek előtt figyelmeztetést kaptak. Éppen ezért az üdülőhelyen rendőri csoportokat helyeztek készenlétbe – közölte az egyiptomi rendőrség egy magas rangú vezetője. Azokat a sajtótalálgatásokat azonban viszszautasította, hogy a játékkaszinók védelmét erősítették volna meg, s figyelmen kívül hagyták a szállodákat.

A rendőrség hat kilogramm robbanóanyag eladásának kísérlete közben elfogott két szlovák állampolgárt. A belbiztonságiak szóvivője közölte, hogy a két férfi Szlovákiában előállított C4-es robbanóanyagot kívánt értékesíteni, kilogrammonként ezerkétszáznyolcvan koronáért (mintegy nyolcezer forintért). Egyikük harminckilenc éves, és egy héttel ezelőtt Humenne városában – Pozsonytól négyszáznyolcvan kilométerrel északkeletre – póbálta meg értékesíteni a robbanóanyagot, amelyet ötvenöt esztendős társa szerzett be.

Bin Laden, a méregkeverő

Nagy mennyiségű kokaint akart venni a kolumbiai drogbáróktól az al-Kaida terrorszervezet vezetője – adta hírül a SkyNews. Oszama bin Laden ördögi tervet ötölt ki: ha sikerül mérget keverni az Amerikába tartó kábítószerbe, tízezrek halhatnak meg. Az akció időpontja 2002. szeptember 11-e lett volna. A drogbárók végül azért mondtak le sok tízmillió dollár bevételről, mert attól tartottak, hogy a tömeges tragédia megijeszti a kokainélvezőket, és összeomlik az amerikai piac.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!