Hírek

2005.07.18. 00:00

Ellenzéki benzinárbírálat

Az ellenzék szerint felháborító, hogy a kormány nem tesz semmit az üzemanyagárak csökkentése miatt, amely már-már elviselhetetlenül magas. A régióban a legmagasabb. A múlt heti emelés előtt kilenc forinttal volt olcsóbb a 95-ös benzin, mint Ausztriában.

Bán K.

[caption id="" align="alignleft" width="300"] Nálunk a legdrágább a tankolás
[/caption]Szerbia-Montenegróban csaknem ötven forinttal olcsóbb az üzemanyag a Magyar Autóklub adatai szerint, mégha nem is lehet mindig és mindenhol dízelbenzint kapni. Lázár Mózes, a Fidesz képviselője szerint nem lehet csupán a világpiaci árakat emlegetni a magas benzinárak okaként, mivel a kőolaj világpiaci ára épp úgy érinti a környező országokat is, náluk mégis olcsóbb a benzin. A képviselő szerint a szomszéd országokban vegyes a kép gazdasági fejlettség, európai uniós tagság, illetve jövedelemképesség terén, mégis alacsonyabbak az árak. Példaként hozta fel, hogy Ausztria régebbi EU-tagország, Szlovákia és Szlovénia Magyarországgal együtt csatlakozott, Szerbiát és Horvátországot pedig néhány éve polgárháború sújtotta. A Gyurcsány-kormányt bírálva felemlítette, hogy tavaly különösebb indok nélkül megszüntette a kompenzációs rendszert, illetve hónapok óta tárgyal a fuvarozók szervezeteivel, de hitegetésen kívül nem tud megállapodni velük. A Magyar Ásványolaj Szövetség szerint már tavaly, az alacsonyabb üzemanyagárak idején is harmincmilliárd forint volt, vagyis mindennap négy keréken százmillió forint gördül ki az országból.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!