Hírek

2005.07.18. 00:00

Ellenzéki benzinárbírálat

Az ellenzék szerint felháborító, hogy a kormány nem tesz semmit az üzemanyagárak csökkentése miatt, amely már-már elviselhetetlenül magas. A régióban a legmagasabb. A múlt heti emelés előtt kilenc forinttal volt olcsóbb a 95-ös benzin, mint Ausztriában.

Bán K.

[caption id="" align="alignleft" width="300"] Nálunk a legdrágább a tankolás
[/caption]Szerbia-Montenegróban csaknem ötven forinttal olcsóbb az üzemanyag a Magyar Autóklub adatai szerint, mégha nem is lehet mindig és mindenhol dízelbenzint kapni. Lázár Mózes, a Fidesz képviselője szerint nem lehet csupán a világpiaci árakat emlegetni a magas benzinárak okaként, mivel a kőolaj világpiaci ára épp úgy érinti a környező országokat is, náluk mégis olcsóbb a benzin. A képviselő szerint a szomszéd országokban vegyes a kép gazdasági fejlettség, európai uniós tagság, illetve jövedelemképesség terén, mégis alacsonyabbak az árak. Példaként hozta fel, hogy Ausztria régebbi EU-tagország, Szlovákia és Szlovénia Magyarországgal együtt csatlakozott, Szerbiát és Horvátországot pedig néhány éve polgárháború sújtotta. A Gyurcsány-kormányt bírálva felemlítette, hogy tavaly különösebb indok nélkül megszüntette a kompenzációs rendszert, illetve hónapok óta tárgyal a fuvarozók szervezeteivel, de hitegetésen kívül nem tud megállapodni velük. A Magyar Ásványolaj Szövetség szerint már tavaly, az alacsonyabb üzemanyagárak idején is harmincmilliárd forint volt, vagyis mindennap négy keréken százmillió forint gördül ki az országból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!