Hírek

2005.07.18. 06:47

Előny lett a hátrányból

Mindenki debreceni sikert várt a labdarúgó Szuperkupa első mérkőzésén, ám a Sopron nem csupán nyert, hanem jobb is volt a bajnokcsapatnál.

Malonyai Péter

[caption id="" align="alignleft" width="166"] A soproni Fehér (balra) a labdát, a debreceni Halmosi viszont Fehért figyeli. A párharcot Fehér nyerte meg.
[/caption]Az újdonsült soproni mester, Csank János a szombati meccs előtt bevallotta, úgy hiányzott nekik ez a Szuperkupa-meccs, mint púp a hátukra. Okkal mondta, hiszen alig néhány nap után, alig ismert játékosokkal tétért mecscselni nem éppen edzői leányálom. A lefújás és a győzelem (4-2) után Csank módosított: „Kifejezetten jót tett nekünk ez a mérkőzés…” – mondta. Vitatkozni ekkor sem lehetett vele, hiszen csapata maradandót produkált, szervezetten, nagy odaadással küzdve biztosan győzte le a magyar mezőny kimagaslóan legjobbjának tartott Debrecent. Titokról persze szó sincs. Egyrészt, mert Csank mestere annak, hogy megszervezze csapata játékát, másrészt pedig, mert a soproni futballisták azt tették, ami csak nálunk szokatlan: bizonyítani akartak az új edzőnek, a közönségnek, és persze saját maguknak is.

A soproniak a néhány napja érkezett új főtulajdonos, Marius Vizer jóvoltából román futballistákkal, Vizer úr nagyszalontai futballiskolájának egykori hallgatóival is erősítettek, közülük most Cigan (az egykori fradista Sorin Cigan fia) és a két pazar gólt szerző Cotan mutatta meg, hogy arrafelé más a futballmentalitás, mint mifelénk. Nekik egyáltalán nem volt gond, hogy végig mozgásban legyenek, ütközzenek, kockáztassanak, mi több, a labdától sem ijedtek meg, ha feléjük szállt. Csank János sajnálta, hogy két gólt kapott a csapata, a szerdai visszavágó előtt ez tényleg nem előny. Az edző ugyanakkor elismerte, érthető volt 3-0 után a debreceni feljavulás, mert játékosai elfáradtak a végére.

Ha már szó esett a mentalitásról, a Debrecen esetében is illik ezzel kezdeni. A csapat szerdán remekül játszva nyert Újpesten, a soproni meccs előtt mindenki azt mondta, nincs mese, most és mindig be kell bizonyítania a csapatnak, hogy nem érdemtelenül tartják toronymagasan a legjobbnak itthon. Olyannyira, hogy még Lothar Matthäus szövetségi kapitány is határozottan állította az elmúlt héten: az új szezonban csak megszorítani tudják majd a Debrecent… Nos, ehhez képest a Sopron ellentmondást nem tűrően legyűrte a bajnokcsapatot. Elsősorban azzal, hogy mindvégig koncentráltak a futballisták, elszántak voltak, tudták, mit
miért csinálnak. A biztos hátteret élvező debreceni sztárok viszont szinte csak jelen voltak a pályán. Dicsérni csupán Supka Attilát lehet, az edző a lefújás után elfogadhatatlannak tartotta a produkciót, egyáltalán nem mentette föl a játékosait, sőt. Határozottan leszögezte, hogy nem lehet magyarázat a fáradtság, hiába edzettek valóban sokat az elmúlt hetekben.

Temetni persze nem kell a Lokit, legfeljebb leszögezni, hogy nincsenek csodák, a debreceni csapat életében is el-eljön az a pillanat, amikor kiderül, magyar futballközegben létező csapatról van szó. Supka edző kizárta, hogy már most a jövő heti, Hajduk Split elleni Bajnokok ligája-selejtezőre gondoltak volna játékosai, hiszen több mint tíz nap van még a derbiig. A Hajduk egyébként már bezsebelte Horvátországban a Szuperkupát, Niko Kranjcar a hosszabbításban (113. perc) lehetetlen szögből lőtt szabadrúgásgóljával legyőzve az NK Rijekát.

Szuperkupa, első mérkőzés:

FC Sopron–Debreceni VSC

4-2 (2-0) Sopron, 2600 néző.

vezette: Erdős.

FC Sopron: Horváth T. – Bagoly, Fehér Z. (Sira, 68.), Costisor, Hanák – Ibric, Horváth A., Lazics, Cotan (Sifter T., 58.) – Csordás, Cigan (Dumitra, 70.).

DVSC: Csernyánszki – Kiss Z., Éger, Hegedűs, Halmosi – Habi – Dombi (Nikolov, 46.), Sándor T., Madar (Bernáth, 84.) – Mészáros (Dzsudzsák, 60.), Bogdanovics.

Gólok: Cotan (28., 34.), Lazics (67., 11-esből), Horváth (77.), illetve Kiss (72.), Sándor T. (85.).

4-2 (2-0) Sopron, 2600 néző.

vezette: Erdős.

FC Sopron: Horváth T. – Bagoly, Fehér Z. (Sira, 68.), Costisor, Hanák – Ibric, Horváth A., Lazics, Cotan (Sifter T., 58.) – Csordás, Cigan (Dumitra, 70.).

DVSC: Csernyánszki – Kiss Z., Éger, Hegedűs, Halmosi – Habi – Dombi (Nikolov, 46.), Sándor T., Madar (Bernáth, 84.) – Mészáros (Dzsudzsák, 60.), Bogdanovics.

Gólok: Cotan (28., 34.), Lazics (67., 11-esből), Horváth (77.), illetve Kiss (72.), Sándor T. (85.). A soproni Fehér (balra) a labdát, a debreceni Halmosi viszont Fehért figyeli. A párharcot Fehér nyerte meg. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!