Hírek

2005.07.08. 06:45

Grófi szérűn Leblanc Győző

Ma este a gyáli művelődési házban lesz a bemutatója Huszka Jenő Lili bárónő című operettjének. A férfi főszerepet Leblanc Győző alakítja.

Parcsami Gábor

[caption id="" align="alignleft" width="140"] Leblanc Győző az utóbbi években többet lépett fel külföldön, mint idehaza
[/caption]– Egy csodás darab főszerepét játszani mindig hálás feladat. Főként egy Huszka-műben, ami csupa játékosság és szenvedély – mondja Leblanc Győző. – A darabban, amely egy félreértésre épül, egyszer grófot, másszor komornyikot alakítok. A Blaha Lujza Színház utazó társulatában pedig mindig remek a hangulat. Olyan régi színészkollégákkal játszhatom együtt, mint Tóth Éva, Kovács Zsuzsa, Mucsi Sándor, Bozsó József vagy Benkóczy Zoltán. A vándortársulattal Győző most nem világ-, hanem országjáráson vesz részt. – Nagyon jó idehaza hazai közönség előtt játszani – árulja el. – Az elmúlt években sokkal többet léptem fel Németországban, Amerikában és Ausztráliában, mint idehaza. Amikor hónapokat távol vagyok, már nagyon hiányzik a hazai levegő. Azért döntöttem úgy, hogy a nyáron nem is vállalok semmiféle külföldi fellépést. Késő ősszel azonban megint elutazom a tengerentúlra, és csak tavaszszal jövök először haza. Aki nem ismeri az Amerikában vagy Ausztráliában élő magyarokat, el sem tudja képzelni, milyen szeretettel hallgatják egy-egy előadásunkat.

Győző nyáron még egy darabban, a Cirkuszhercegnőben is fellép a Tiszafüredi Szabadtéri Színpadon. – Kálmán Imrének ez a műve szintén a kedvenceim közé tartozik – mondja. – Önálló estjeimben is gyakran szerepel egy-egy ismertebb dal belőle.

Ha fellépései engedik, Győző legszívesebben két fiával, a tizenhat éves Győzővel és a tizennégy éves Gergővel játszik. – Hihetetlen, hogy mennyi energia van bennük, reggeltől estig fociznának. Alig bírom velük szuflával. Ha épp nem fociznom, akkor pinpongoznom kell velük.

A külföldi vendégszereplések miatt idén úgy döntött a család, hogy nem utazik tengerpartra. Kikapcsolódásként a csodálatos hazai fürdőközpontot, Bükkfürdőt választottuk. Itt töltünk el pár felhőtlen hetet.

Leblanc Győző, tenor

Született: Nagytétény, 1947. március 28.

1975: Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola

1975-től a Magyar Állami Operaház magánénekese

Főbb szerepei:

Hoffmann (Hoffmann meséi),

Faust (Traviata),

Don José (Carmen),

Rodolphe (Bohémélet),

Pinkerton (Pillangókisasszony),

Cavaradossi (Tosca),

Birankai (A cigánybáró)

Filmek: Sybill (1980),

Tavasz (1993)

1975: Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola

1975-től a Magyar Állami Operaház magánénekese

Főbb szerepei:

Hoffmann (Hoffmann meséi),

Faust (Traviata),

Don José (Carmen),

Rodolphe (Bohémélet),

Pinkerton (Pillangókisasszony),

Cavaradossi (Tosca),

Birankai (A cigánybáró)

Filmek: Sybill (1980),

Tavasz (1993) Leblanc Győző az utóbbi években többet lépett fel külföldön, mint idehaza -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!