Hírek

2005.07.28. 00:00

Ha nincs ló, jó az Európai Unió is

Nem kell búsulni azoknak, akiknek idén nem jött össze a felvételi, hiszen jövőre újra próbálkozhatnak. Minden érettségizett magyar állampolgár jelentkezhet bármely EU-tagállam egyetemére.

Simon Krisztián

[caption id="" align="alignleft" width="299"] Eddig az országúti stopposok nyaralóhelyeket céloztak meg, most meglehet, felvételizni utaznak külföldre
[/caption]Az utóbbi években egyre több a lehetőség külföldi tanulásra, hiszen az Európai Unió egyik alapelve a megkülönböztetés tilalma. A mi esetünkben ez azt jelenti, hogy – mint magyar állampolgárok – bármely EU-tagállamban az állam lakosaival egyenlő feltételekkel vállalhatunk munkát és tanulhatunk. Ez magában foglalja azt is, hogy ugyanolyan felvételi vizsgát kell tennünk, és ugyanannyi beíratkozási és tandíjat kell fizetnünk, mint bármely más EU-állampolgárnak. Luxemburgban, Dániában, Görögországban, Csehországban, Lengyelországban és Máltán ingyen tanulhatunk. Finnország, Svédország, Németország és Ciprus pedig csak a kötelező tagsági díj fizetését kéri valamelyik hallgatói szervezetnek, a többi országban azonban tandíjat kell fizetnünk a felsőoktatásban való részvételért.

Ahhoz, hogy felvételt nyerjünk egy külföldi felsőoktatási intézménybe, tudnunk kell igazolni az ország szociális segélyszintjét meghaladó, rendszeres megélhetési forrásunkat és a teljes körű betegbiztosításunkat. Arról, hogy az egyetem vagy főiskola kijelölt felvételit tart-e, vagy a bejutáshoz elég csupán a magyarországi érettségi, az intézménynél lehet érdeklődni. De ne feledjük, hogy ha a bekerüléshez talán nem is, a helytálláshoz mindenképpen szükséges a célország nyelvének ismerete.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!