Hírek

2005.07.14. 00:00

Hátizsákos mészárosok

A brit fővárosban tegnap nyilvánosságra hozták a múlt csütörtöki robbantások elkövetőinek nevét és fényképét.

Csák Elemér–Róka Zsuzsa

A rendőrség megtalálta mind a négy feltételezett terrorista iratait a robbantások helyszínén – jelentette be Peter Clark, a Scotland Yard speciális egységeinek szóvivője tegnap Londonban. Egyelőre eltűntnek nyilvánítják őket, amíg nincs teljes bizonyosság afelől, hogy az iratok tulajdonosai voltak az elkövetők, s hogy mind a négyen meghaltak. A brit sajtó immár tényként közli, hogy az öngyilkos merénylők Leeds városából jöttek, három közülük fiatal, csaknem gyerek, akik jó barátok voltak.

Az Aldgate metróállomásnál a 22 esztendős Shezad Tanweer robbantott. A 19 esztendős Hasib Hussain, akit családja a rendőrséggel kerestetett, a 30-as busz emeletén hozta működésbe a pokolgépet. A King’s Cross állomás szomszédságában robbantó férfit még nem tudták azonosítani, de ő is tinédzser lehetett. Az öngyilkos merényletet az Edgware Roadnál a 30 éves Mohammed Sadique Khan követte el, aki egy nyolc hónapos gyermek apja. Mind a négy tettes pakisztáni származású brit állampolgár volt. A rendőrségi nyilvántartásban egyikük sem szerepelt.

A leedsi szomszédok úgy nyilatkoztak, hogy a gyanúsítottak hithű muzulmánok voltak. Tanweer családja például példás bevándorlóként élt. Jól beilleszkedtek, az apa halat árul, háza előtt Mercedes áll. Sem ő, sem a többi érintett családja nem sejtette, hogy fiuk mire készül. A rendőrség immár tudja, hogy a három fiatalember együtt autózott West Yorkshire-ból Lutonig, s ott találkoztak negyedik társukkal. Ez után vonaton utaztak a King’s Cross metróállomásig. Hátizsákkal a hátukon úgy néztek ki, mintha hegymászásra indultak volna. Ezért nevezte őket a Sun című lap hátizsákos mészárosoknak. Bizonyosra vehető, hogy a merénylőket valaki gondosan eligazította; ő lehetett az a terrorista, aki a bombákat készítette. Feltehetően még a támadás előtt kiszökött az országból. A brit sajtó a tények közlésén túl számos kérdést tesz fel, amelyre nyilván a hatóságok is keresik a választ. Ki találta ki, és ki szervezte az összeesküvést? Milyen kapcsolatban álltak a merénylők az al-Kaida nemzetközi terroristaszervezettel?

Lengyelországban közben vizsgálatot indítottak egy pakisztáni származású brit állampolgár ellen azzal a gyanúval, hogy köze volt a londoni merényletekhez. Lefoglalták a számítógépét, és vizsgálják a gépen tárolt adatokat. A férfit azonban nem vették őrizetbe. Varsóban négy helyszínen megerősítették a biztonsági intézkedéseket, miután lehetséges pokolgépes merényletről érkezett bejelentés.

Terrorellenes összefogás az Európai Unióban

Legyen-e kötelező a hírközlő és informatikai szolgáltatóknak, hogy egy évig tárolják az adatokat? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekről tanácskoztak a londoni merényletek miatt Brüsszelbe összehívott rendkívüli uniós tanácsülés résztvevői tegnap. Szakértők szerint a mobiltelefonálások, SMS-ek, számítógépes levelek archiválásával meg lehetne könnyíteni a nyomozást az elkövetett vagy előkészületben lévő merényletek ügyében. Az effajta fölgöngyölítés először tavaly hozott eredményt, amikor a madridi robbantások tettesei után nyomoztak. A 25 tagállam bel-, illetve igazságügy-miniszterei – magyar részről Lamperth Mónika belügyminiszter – elhatározták, hogy javaslatot tesznek az EU kormányként működő brüsszeli bizottságának. Ha megszületik a törvény, könnyebb lehet a terrorizmus elleni küzdelem. Egy hónappal ezelőtt az Európai Parlament még úgy érezte: drága lenne az adattárolás, és hiányzik a támadhatatlan jogalap. A Londont ért csapás azonban változtatott a közvélekedésen.

robbantások elkövetőinek nevét és fényképét. Csák Elemér–Róka Zsuzsa Terrorellenes összefogás az Európai Unióban Legyen-e kötelező a hírközlő és informatikai szolgáltatóknak, hogy egy évig tárolják az adatokat? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekről tanácskoztak

a londoni merényletek miatt Brüsszelbe összehívott rendkívüli uniós tanácsülés résztvevői tegnap. Szakértők szerint a mobiltelefonálások, SMS-ek, számítógépes levelek archiválásával meg lehetne könnyíteni a nyomozást az elkövetett vagy előkészületben lévő merényletek ügyében. Az effajta fölgöngyölítés először tavaly hozott eredményt, amikor a madridi robbantások tettesei után nyomoztak. A 25 tagállam bel-, illetve igazságügy-miniszterei – magyar részről Lamperth Mónika belügyminiszter – elhatározták, hogy javaslatot tesznek az EU kormányként működő brüsszeli bizottságának.

Ha megszületik a törvény, könnyebb lehet a terrorizmus elleni küzdelem. Egy hónappal ezelőtt az Európai Parlament még úgy érezte: drága lenne

az adattárolás, és hiányzik a támadhatatlan jogalap.

A Londont ért csapás azonban változtatott a közvélekedésen. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!