Hírek

2005.07.02. 06:32

Havonta ellenőrzik a vizet

Mindent megvizsgálnak az ÁNTSZ ellenőrei a strandokon, kivéve a medencék alját. Azért nem büntetnek meg, ha egy törött csempe felsérti a fürdőzők talpát.

Dávid Szonja–Tóth Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A hazai strandok többségén nincs gond. A folyamatos ellenőrzésnek köszönhetően az esetleges hiányosságokat még időben észreveszik.
[/caption]Folyamatosan figyelik a strandokat. Senki sem figyelmezteti őket előre. A jegyszedő nénik sem riaszthatják az illetékeseket, az ellenőrök átlagos strandolóként lépnek be a budapesti fürdők kapuján. Általában egyedül vagy kettesben vizsgálódnak. Attól függ, hogy a kerület egyedül vagy a fővárosi intézettel közösen dolgozik. Mindent módszeresen megnéznek. – Átnézzük a gépházat, a vízforgató rendszert, az üzemeltetési naplót. Ellenőrizzük a környezet és a víz tisztaságát, hogy jól működik-e a mentőszolgálat, dohányoznak-e tiltott helyen – sorolja az ellenőrök előírt teendőit dr. Csáka Sybill, a Fővárosi ÁNTSZ környezet- és településegészségügyi tisztiorvosa. Egy-két óráig, de akár fél napig is tarthat a kutakodás a hibák után. Legtöbbször mindent rendben találnak az ellenőrök. Igaz, hogy például a medencék csempézetét nem kell részletesen letapogatniuk. A tisztiorvos azt mondja, ez nem az ő feladatuk. Az üzemeltető felelőssége a medencék burkolatának rendben tartása.

– Negyvennyolc budapesti strandot ellenőrzünk rendszeresen, és a nagyobb fürdőket is. Ritkán találunk problémát – mondja elégedetten a tisztiorvos. – Olyan hiányosságok szoktak adódni, amelyeket azonnal orvosolni tudnak a helyszínen. Jól együtt lehet működni a fürdőigazgatósággal. Persze előfordul, hogy bírságolunk. Ennek összege ötezertől ötvenezer forintig változhat attól függően, hogy helyszíni bírságot szabunk ki vagy eljárást indítunk-e.

A tisztiorvos azt nem tudta megmondani, idén nyáron eddig hány strandot büntettek meg, és ebből mekkora összeg folyt be. Annyiféle helyet ellenőriznek és bírságot szednek be, hogy nehéz elkülöníteni, mondja. Legutóbb a Római strandon –  két hete, a Dagályon június elején, a Palatínuson májusban tartott az ÁNTSZ átfogó ellenőrzést. A Pascalt is ebben a hónapban vizsgálták. – A hatóság nem talált semmilyen szabálytalanságot. Ezek a strandok már olyan technikát alkalmaznak, hogy nem is lehetnek gondok. Apróságok persze adódhatnak, ám ezek azonnal megoldhatók. Például egy gyors takarítás az öltözőkben – mondta dr. Kiss Ferenc a Fürdő Üzemek Osztályának osztályvezető helyettese.

A fokozott ellenőrzés azokat a fürdőket érinti, amelyek még a régi típusú töltő-ürítő berendezéssel üzemelnek. Azaz reggel feltöltik a medencét, este pedig leengedik. A kormányrendelet szerint 2006. december 31-éig meghosszabbították a vízforgató berendezések kiépítésének határidejét. A fent említett strandok azonban már 2002 végétől felújították a rendszert. Az ÁNTSZ először egy nyitás előtti ellenőrzést tart, ilyenkor adják ki a nyitáshoz szükséges engedélyeket. Ezt követően szúrópróbaszerűen havonta egyszer vizsgálják meg a fürdőket. Emellett saját napi, heti és havi belső ellenőrzést végeznek a strandok saját laboratóriumaikban. Ezek eredményeit jelentik tisztiorvosi szolgálatnak.

Törött csempe szedi áldozatait Leányfalun

Gondot okoz egy érdes csempe a leányfalui strand medencéjében. A fürdő munkatársa szerint nehéz orvosolni a problémát – ilyenkor, főszezonban. Legalább egy hétre be kellene zárni a helyet ahhoz, hogy kicseréljék a veszélyes darabot. Ha ugyanis megbontják a felületet, akkor a mellette lévő csempedarabok is meglazulnak. A strand illetékese elmondta: az sem megoldás, ha leragasztják, mert a ragasztó könnyen feloldódik a vízben. A strand üzemeltetői egyelőre nem tudnak megoldást, az viszont biztos, hogy a gyerekek könnyen megtalálják a balesetveszélyes kődarabot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!