Hírek

2005.07.13. 00:00

Heten a családi napköziben

Mit tehet a szülő, ha nem kap gyermekének helyet a bölcsődében, az óvodában? A fiataloknál ez gyakori probléma. A családi napközi megoldás lehet.

Rados Virág

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A rákospalotai Beller Családi Napköziben igazán jól érzik magukat a gyerekek. Még ha időnként harcolnak is a játékért. De ez náluk természetes.
[/caption]Pocó (4) buzgón rója ákombákomjait a vonalas papírra. – Levelet írok a Mikulásnak – mondja. – Egy lovat kérek tőle. Ekkorát!
Vékony karjait széttárva mutatja, mekkorát. Copfos kislány jön át a szomszéd asztaltól. – Én nemsokára kapok lovat – dicsekszik. – Azzal fogok óvodába járni. Barna lesz és fehér.

Vagyis barna szőrű, fehér csillaggal a homlokán. Kitty (4) odahozza új művét is, büszkén mutatja. A rajzon piros-sárga-kék hétszínvirág. Márti néni megcsodálja. A kislány az asszony ölébe kuporodik. Pocó és Kitty a rákospalotai Beller Családi Napközibe jár. Hét kisgyerek tölti itt az időt reggel fél nyolctól délután ötig. Két óvónővel és egy dajkával. – Régi álmom volt az olyan csoport, amelyikben együtt lehetnek a bölcsödés korúak és a nagyobbak – mondja Nagy Józsefné, Márti (50) a napközi vezetője. Harminc évig állami intézményben dolgozott. – Igazam lett. A gyerekek toleránsabbak, jobban odafigyelnek egymásra.

Ha egy pici a szájába vesz valamit, amit nem kéne, a nagyok elszedik tőle. A kertben az idősebbek vigyáznak, nehogy az apróságok beszoruljanak a mogyoróbokor ágai közé. És akinek megáll a hintája, azt meglökik. – Pocó a múltkor bébiszitterkedett – meséli a kisfiú édesanyja, Tímea. – A kórházban voltunk vizsgálaton. Ki se lehetett robbantani a kicsik közül. A fiúcskának nem akaródzik hazamenni. Fel-alá futkos, az alvószobában egymásra hányja a párnákat. Rendezkedik. Lássák, neki itt még fontos dolga van. – Családias így – véli Márti. – Az állami intézményekben a huszonöt tagú csoport sem ritka.

A jókora kertes házat a kicsik igényeire alakították. Megvan a helye mindennek, a játszószobától a foglalkoztatón át az étkezőig. A fürdőben a polcon mini fogmosópoharak, bennük színes kis fogkefék. Az ebédet szakács főzi. – Örülök, hogy tudom, mit eszik a gyerek – mondja Kovács Elvira (34), a négyéves Zénó édesanyja. – Jó sok a program is, kéthetente viszik őket színházba. Zénó rengeteget fejlődött. Elvira azért hozta ide két éve a fiát, mert náluk, Sződligeten nincs bölcsőde. A Beller napközire az interneten bukkant rá. A havi negyvenötezer forintos díjat nem sokallja. Mint mondta, megengedhetik maguknak, jól menő cégük van. No meg azt se felejtsük el: Budán hatvanezer alatt nem találni magánóvodát.

Ha Mártit megkérdezik, mi az a három dolog, ami napközijében a legfontosabb, gondolkodás nélkül válaszol: – Azt akarjuk, hogy a gyerekek jól érezzék magukat. Tudjanak játszani. Nem siettetjük őket, mindent nyugodtan, alaposan csinálunk. És a játszókertünkben rengeteget mozoghatnak.

Néhány családi napközi Budapesten

- Mászóka Családi Napközi, XIV., Kolombusz u. 49., tel.: 364-1650

- Beller Családi Napközi, XV., Beller Imre u. 19., tel.: 306-1659

- Szivárvány Családi Napközi, XVII., Körösszeg u. 9., tel.: 256-2753

- Zsebibaba Családi Napközi, XVII., Dalnok u. 48.,

tel.: 06-30-548-2592

- Fehér Kereszt Családi Napközi, XVII., Strázsahegy u. 10.,

tel.: 343-6680

- Gloriett Családi Napközi, XVIII., Beszterce u. 11., tel.: 294-2487

- Csipet-Csapat Családi Napközi, XX., Török Flóris u. 140.,

tel.: 284-2633

- Beller Családi Napközi, XV., Beller Imre u. 19., tel.: 306-1659

- Szivárvány Családi Napközi, XVII., Körösszeg u. 9., tel.: 256-2753

- Zsebibaba Családi Napközi, XVII., Dalnok u. 48.,

tel.: 06-30-548-2592

- Fehér Kereszt Családi Napközi, XVII., Strázsahegy u. 10.,

tel.: 343-6680

- Gloriett Családi Napközi, XVIII., Beszterce u. 11., tel.: 294-2487

- Csipet-Csapat Családi Napközi, XX., Török Flóris u. 140.,

tel.: 284-2633 A rákospalotai Beller Családi Napköziben igazán jól érzik magukat a gyerekek. Még ha időnként harcolnak is a játékért. De ez náluk természetes. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!