Hírek

2005.07.09. 07:25

Hiányzók a díszvacsoráról

Éppen húsz évvel ezelőtt, e július eleji szombaton nem csak a magyar teniszsport köszöntötte első wimbledoni nyertesét a páros bajnok Taróczy Balázs személyében. Németország is ünnepelt: Boris Becker győzött az egyéni döntőben.

Árvay Sándor

A mindössze 17 esztendős fiatalember egyszerre több rekordot is megdöntött. A dél-afrikai Kevin Curren 6:3, 6:7, 7:6, 6:4-es legyőzésével ő lett a wimbledoni férfiversenyek legfiatalabb bajnoka, az első nem kiemelt nyertes. Mit csinál most az egykori világelső?
A tenisztornákról származó huszonötmillió dolláros nyereményeit s a különböző reklámszerződésekből bejött legalább tízszer ekkora jövedelmét különböző vállalkozásokba fektette, s pénzét több-kevesebb sikerrel forgatja. Voltak különböző internetes vállalkozásai, a teniszhez és az on-line újságíráshoz kötődő próbálkozásai, ám végül ő is ott kötött ki, ahol többi ismert kollégája. Elvált, s egyedül él. Televíziós kommentátorként dolgozik. A most zárult viadalon éppen az angol BBC alkalmazásában közvetített Londonból. Ahova volt felesége, Barbara Feltus (38) és két fia, Noah Gabriel (11) és Elias Balthasar (5) is elkísérte. Gyakorta mutatkozott társaságukban, a brit sajtó mégis a hiányzókat kereste a fotókon, a „családegyesítési” kérdésekről faggatta. Tudott ugyanis, hogy a német sztár házasságon kívül született kislánya, az ötéves Anna és édesanyja, az orosz Anzsela Jermakova (36) az angol fővárosban él. A nagy találkozó azonban most is elmaradt, noha Barbara asszony néhány hete azt mondta, hogy nincs ellenére, hogy a fiúk megismerjék Londonban élő húgukat. Becker ma már nyíltan vállalja az akkori kapcsolatot. „Anna csodálatos kislány. Igyekszem minél több időt eltölteni vele, miként a fiúkkal is. Úgy érzem, lassan eljön az ideje, hogy a gyerekek megismerjék egymást. Személyesen is, ne csak fényképekről.”
S hogy miként telnek a londoni látogatások?
Boris wimbledoni győzelmének huszadik évfordulós ünnepi vacsorájáról egyébként voltak még fontos hiányzók.
Günter Bosch (68), az Erdélyből elszármazott, világhírű edző annak idején elválaszthatatlan volt Beckertől. Ma Monte-Carlóban él, s nem tartja a kapcsolatot volt tanítványával. „Emlékszem, az 1985-ös wimbledoni siker esztendejében összesen hat napot töltöttem otthon, szinte állandóan úton és versenyeken voltunk. Életemnek azt a szakaszát száz százalékban Borisra fordítottam, éveken keresztül napi 24 órán át vele voltam. A tribünön ugyanúgy megszenvedtem egy mérkőzés alatt, mint ő lent a pályán. Aztán 1987-ben különváltunk, azóta nincs vele kapcsolatom.”
A részletekről, a szakítás hátteréről lassan két évtized távlatában sem kívánt beszélni az edző, csupán annyit mondott a Bild érdeklődésére, hogy „Boris nagyon megváltozott. Ahogy jöttek a sikerek, a sportág legjobbja lett, ünnepelt sztárrá változott otthon és a nagyvilágban is, hirtelen átalakult. Másképp gondolkodik a világ dolgairól, mint én. Észrevettük, hogy nem illünk össze, és úgy gondolom, ez a helyzet ma is.”

teniszsport köszöntötte első wimbledoni nyertesét a páros bajnok Taróczy Balázs személyében. Németország is ünnepelt: Boris Becker győzött

az egyéni döntőben. Árvay Sándor -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!