Hírek

2005.07.14. 06:44

Ír sztepp a parkszínpadon

A holnap este a Budai Parkszínpadon megrendezésre kerülő ír sztepptáncparádénak a hazánkban is jól ismert Catherine Gallagher lesz a koreográfusa és szólótáncosa. Az előadásban húsz magyar táncos is fellép.

Parcsami Gábor

[caption id="" align="alignleft" width="120"] Az ír Catherine Gallagher hazánkban él és tánccsoportot alakított
[/caption]Catherine Gallagher – az előadás megálmodója, koreográfus és szólótáncos – ötéves korában kezdett el táncolni és 14 éven keresztül az Audh Rua ír tánciskola tagja volt. Gyermekkorától sikeresen vett részt a legnagyobb versenyeken. Több száz aranyérmet tudhat magáénak. Versenyzői pályafutásának csúcsa az Írország nemzeti bajnoka cím elnyerése volt.

1997 júliusában csatlakozott a világhírű Riverdance Show-hoz. A csoport tagjaként alkalma volt együtt táncolni a Liffey Companyval, többek között a londoni Hyde Parkban, a Hammersmith Apollóban és a Dublin’s Point Theatre-ben. Az együttessel turnézott Kanadában és az Amerikai Egyesült Államokban. Liam Harneytől 2000 elején meghívást kapott Celtic Fusion című show-jába, amely ír, dzsessz és modern táncok keverékéből áll. A következő évben úgy döntött, eljött az ideje , hogy ne csak táncosként, hanem koreográfusként és tanárként is kipróbálja tehetségét. Magyarországra költözött, és elvállalta egy már működő, lelkes tánccsoport vezetését, amely azóta Steps of the Celts néven vált ismerté.
Mellette megalakította a Budapesten azóta is sikeresen működő Autentikus Írsztepp Tánciskoláját.

A holnapi egész estés, kétfelvonásos The Irish Dance Experience című műsor szó szerinti fordításban: az ír táncélmény. A show nem egy konkrét történetet dolgoz fel, hanem betekintést nyújt az ír tánc világába. Catherine, aki 2001 óta évente több hónapot Magyarországon tölt, megszerette kultúránkat, ennek jelei többször fellelhetők az általa koreografált művekben is. A szenzációs műsorban fellépő harmincöt táncos közül húszan magyarok. A magával ragadó tánc mellett a show elkerülhetetlen alkotóelemei az élő zene és a látványos jelmez. Az együttes holnap esti sztárvendége, Catherine bátyja, az USA-ban élő Michael Patrick Gallagher lesz. Ő a Riverdance amerikai csoportjának vezető szólótáncosa, aki a világhírű Michael Flatley távozása után vette át az együttes irányítását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!