Hírek

2005.07.06. 00:00

Kelendő a turistabérlet

Főként az egyénileg érkező külföldiek számára hasznos a Budapest Kártya. Utazni, múzeumot látogatni és bort kóstolni is jutányosabban tud tulajdonosa.

Tóth Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="107"] A Bazilikába is olcsóbban bejuthatnak a kártyával a látogatók
[/caption]– Nem hallottam még erről. Pedig hasznos lett volna, négy napig voltunk Budapesten és elég sokba került a közlekedés. A Gellért fürdőbe is nagyon drága volt a belépő. Itt, a Bazilikában öszszesen 750 forintot fizettünk, hogy megnézhessük a kincstárat és felmehessünk a kupolába – néz fel a 65 méteres magasságba Bernard Strochmaier (24), aki Hollandiából jött Budapestre a barátaihoz. Ha a tejfölszőke, magas fiúnak lett volna Budapest Kártyája, száz forinttal olcsóbban úszta volna meg a kalandot. Ha esetleg több múzeumba is betér vagy az állatkertbe is ellátogat, még többet spórolhat.

Angelina és párja, Augusto Spanyolországból érkezett a fővárosba, ők ismerik a kártyát. Náluk, Valenciában már régen bevezették. – Mielőtt elindultunk, megnéztük az interneten, hogy Magyarországon is van-e már városkártya. A Budapestre szólót meg is rendeltük, azt viszont sajnáltuk, hogy Szegeden, ahol több napot is eltöltöttünk, nem tudtunk venni – tárja szét karját a fiú.

Egyelőre más hazai városokban nem tervezik a kártya bevezetését, a szolgáltatások körét viszont bővítik. Budapesten nyolc évvel ezelőtt vezették be a több európai nagyvárosban – a többi között Bécsben, Berlinben, Heidelbergben, Helsinkiben, Koppenhágában, Oslóban, Salzburgban és Stockholmban – is létező városkártyát. Ez egyfajta turistabérlet, amely korlátlan utazást biztosít a tömegközlekedési eszközökön és ingyenes belépést hatvannégy múzeum állandó kiállításaira. Néhány buszos és hajós városnézésen kedvezményesen lehet részt venni a kártyával. Három termálfürdőbe és két strandra is tíz százalékkal olcsóbban lehet bejutni. Számos étteremben és kávéházban kell kevesebbet fizetni a Budapest Kártyával, akad, ahol ajándék palacsintával jutalmazzák a vendéget. Kaszinózni, bringóhintózni, korcsolyázni és jó magyar borokat kóstolgatni is  jutányosabban lehet az átlagosnál. A negyvennyolc és hetvenkét órás időtartamra szóló műanyag kártyát egy felnőtt és egy tizennégy év alatti gyermek használhatja. Használják is évről évre egyre többen.

[caption id="" align="alignleft" width="290"] Angelina és Augusto még Spanyolországban megrendelte
[/caption]– Csak tizenkétezer darab kártya fogyott el 1997-ben, négy évvel később már hétszer annyi – sorolja az adatokat Őry László, a Budapest Kártya témamenedzsere. – Tavaly már  104 ezer kártyát vásároltak a fővárosba látogató külföldiek. Kétharmaduk háromnapos kártyát vett, főként a szállodákban található árusítóhelyeken. A hotelek mellett Budapesten több mint 250 helyen kapható a kártya: repülőtéren, utazási irodákban, Tourinform-irodákban és a forgalmasabb metrópénztárakban. Külföldön tizennyolc országban negyvennyolc utazási iroda népszerűsíti. A negyvennyolc órás kártya 4700, a hetvenkét órás 5900 forintba kerül. A Magyarországra látogató turisták körében népszerű, az európai városok között Budapest az első tízben van a kártyaeladási listán.

Balaton Kártya akár 1500 forintért is

Május 2-tól már Balaton Kártya is kapható a Tourinform irodáiban és a nagyobb vasútállomásokon. A négynapos csekkfüzettel olcsóbban lehet autópálya-matricát és vonatjegyet vásárolni. A Balaton Mix Kártya a tó körüli ingyenes vasúti és buszközlekedésre, valamint hajózásra jogosít. Különböző kulturális programokra ötvenszázalékos kedvezménnyel lehet belépni, a Művészetek Völgyébe ingyenes napijegyet jelent. Több strand is ingyen vehető igénybe a Balaton Kártyával és a csekkfüzettel. A műanyag kártya 1499 forintba kerül, utalványszelvényt 5990 forintért vásárolhatnak hozzá a turisták.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!