Hírek

2005.07.14. 00:00

Kényszerkaszálás milliókért

Kényszerkaszálást rendelt el Újbuda önkormányzata egy zárt magántelken. A parlagfű elleni akciót tegnap hajtották végre. A tulajt akár kétmillió forint bírsággal is sújthatják.

Rados Virág

[caption id="" align="alignleft" width="319"] Egy igazi szenzáció első pillanatai: a XI. kerületben tegnap délután egy órakor egy magántelken is megkezdődött a parlagfű kényszerkaszálása
[/caption]Az alacsony, bajuszos férfi kivörösödött szemekkel mered a telek irányába. Mintha sírna. A körzeti híradónak dolgozik, a stábbal van itt kényszerkaszálás-nézőben. – Allergiás vagyok – mondja két szemtörlés között –, de muszáj volt kijönni. Ha nincs meló, nincs pénz.

A Rahó utcában nyüzsögnek a tévések. Nagy a szenzáció. A XI. kerületi önkormányzat kényszerkaszálást rendelt el a 3–5. szám alatti telken. Közérdekű védekezés címén. Az öt és félezer négyzetméteren derékig ér a parlagfű. A sűrű gyomerdőt ide-oda lengeti a szél. – Harmincadikáig kellett volna eltüntetni – hivatkozik a törvényre Domonkos Csaba, az önkormányzat sajtóreferense. A rozsdás lakatot pillanatok alatt lefűrészelik a hálórácsos kapuról. A kamerák szoros gyűrűbe fogják a fűrészelőt. Ünnepélyes pillanat: először történik ilyesmi.

– Sokan szenvednek, de nem tesznek panaszt – mondja Halász Judit, a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület elnöke. – Naponta hatvan-nyolcvan telefon érkezik hozzánk. Könyörögnek, hogy csináljunk valamit, de a nevüket tartsuk titokban. Mert a telek gyakran a jegyző, a polgármester, meg isten tudja, kicsoda tulajdona. Az emberek félnek a bosszútól. A gépkaszák felberregnek, nyesik a parlagfüvet kíméletlenül. A három munkás fejét leszegve halad előre, fotósok és operatőrök futkosnak körülöttük. Kattognak a fényképezőgépek, a szanaszét röpködő gyom szúrósan vág az arcokba. A mozgalmárnő szerint az akció puszta kirakatesemény. Egy fecske nem csinál nyarat. – Sz…rt sem ér a egész – mondja Halász Judit. – Tudja, hány ilyen telek van? Tessék, így kellene kitépni ezeket a szemeteket.

Lehajol a kerítésnél, ahová a kaszák nem értek el, és gyökerestül rángatja ki a földből a megmaradt gazt. Dühödten mutatja a csokrot a kameráknak. Az utca túloldaláról középkorú házaspár bámészkodik az egyik kapu mögül. A férfi is allergiás a parlagfűre, a gyom virágzásakor minden évben hetekig úgy érzi, majd’ kifolyik a szeme. Most mégsem tud felhőtlenül örülni. – Nem most kellett volna a cirkuszt csinálni – legyint Bácsfai József –, hanem amikor a tulaj kivágta itt a gyönyörű fákat. De hát senki sem szólt, mondván, úgyis hiába. – Ha százat nem pusztítottak el, egyet sem – teszi hozzá Bácsfainé Hévizi Józsa. – Ez a hely volt a környék tüdeje. Azóta nő rajta a gaz. A mögöttünk levő részen ugyanez van. – Ezekre a senkiföldjékre ráadásul beveszik magukat a pockok, az egerek és a menyétek. Éjszakánként akkora csinnadrattát csapnak, hogy nem lehet tőlük aludni.

A gépkaszák nagy menete közben véget ér. Háromnegyed óra alatt kész lettek. A tulaj nem bukkan fel, pedig a terézvárosi székhelyű E.R.D. Building Kft.-t értesítették. – Ezt nem ússza meg büntetés nélkül – közli Domokos Csaba. – Molnár Gyula polgármester üzeni: a bírság közelebb lesz a kétmilliós maximumhoz, mint a húszezres minimumhoz. Erre mindenki mérget vehet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!