Hírek

2005.07.06. 00:00

Kifehéredett a Parlament

Három év alatt, négymilliárd forintból új, kemény mészkővel pótolták az Országház második világháborúban megsérült köveit. A munka folytatódik. Még legalább tíz évig.

Tóth Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="97"] Szili megdöbbent, milyen lepusztult a Parlament felújításra váró része
[/caption]– Szili Katalinnak elállt a lélegzete, amikor meglátta, mekkora a különbség a most elkészült és a még felújításra váró rész között – meséli az egyik szakember a másiknak az Országház megújult homlokzata előtti lépcsőn. Páljános András, a Reneszánsz Kőfaragó Rt. vezérigazgatója nem vitatja, hogy a házelnök jogosan ámult el. –Tényleg megdöbbentő a látvány! Mállik a vakolat, ökölnyi nagyságú akna– és golyónyomok éktelenkednek a falban közvetlenül a megújult részek mellett – mondja a felújítást végző cég vezetője.
Az Országház Duna-parti homlokzatának helyreállításához 2002-ben láttak hozzá. Tavaly nyárra kicserélték a Vadász terem erkélyének és a Parlamenti Könyvtár homlokzatának elhasználódott köveit. Most az egykori Főrendiház előtti új homlokzat előtt vágta át a nemzeti színű szalagot az Országgyűlés elnöke.
– A felújító cég süttői kemény mészkőre cserélte ki a puha, gyenge, elmállott sóskúti és biatorbágyi köveket. Ezzel az épület Duna felőli oldalának kétharmada újult meg – mutat a fehér színben pompázó kőfaragványokra, pillérekre, a frissen csiszolt lépcsőre Lukács József, a Parlament építési osztályvezetője. – Hamarosan elkezdjük az utolsó harmad rekonstrukcióját is, ez várhatóan 2009 végére lesz kész. A dunai oldal felújítása az elmúlt három évben összesen négymilliárd forintba került.
Jelenleg az újabb szakasz felújításának tervezése zajlik. Ezután szobrászok és restaurátorok szorgoskodnak majd az épület elé felállított állványokon. Mintát vesznek az eredeti, dúsan tagozott faragványokról, hogy azok alapján készítsék el az újakat. Ötven–hatvan munkás váltja majd őket az állványzaton, akik sorra kicserélik a köveket és a díszítményeket. Legkorábban 2010 körül lesz látható teljes pompájában az épület Duna felőli oldala.
– A költségvetési kerettől függően ez után vagy ezzel párhuzamosan kezdjük meg a pesti oldal javítását – mondja az építész – Legfontosabb az 1. és a 17. kapu, a két főbejárat helyreállítása. Ha ez megvan, a József Attila- szobor előtti déli homlokzat következik. Végül az északi homlokzat egyes részeinek felújításával, a mostani ütemterv szerint legkorábban egy évtized múlva zárul a munka.
A Belváros felőli oldalra várhatóan kevesebbet kell majd költeni, mint a Duna felőli homlokzatra. Ott ugyanis már a hatvanas években tartós mészkővel pótolták a második világháborús aknák, ágyúk ütötte lyukakat. Azért kezdték ott a munkát, mert az épületnek ezt az oldalát látják többször a turisták.
– Ha mindennel elkészülünk, díszburkolattal fedjük le a külső  folyosókat. Ha az Országgyűlés úgy dönt, ezeket a jelenleg elzárt területeket is megnyitjuk.

A füst és a háború tette tönkre a köveket

Az 1902-ben elkészült épület kövei már a 20-as években

mállani kezdtek a füst és a korom miatt. Ebben a korban ugyanis csaknem az egész városban szén- és fatüzelésű kályhával fűtöttek, és a gőzhajtású járművek is okádták magukból a füstöt.

Bár az építőanyagként használt sóstói mészkő kiállta a laboratóriumi próbát, a vegyianyag-áradattal szemben védtelen volt.

A kezdetektől pótolni kellett a faragott díszítményeket.

A végső csapást a második világháború és Budapest ostroma jelentette az Országháznak.

mállani kezdtek a füst és a korom miatt. Ebben a korban ugyanis csaknem az egész városban szén- és fatüzelésű kályhával fűtöttek, és a gőzhajtású járművek is okádták magukból a füstöt.

Bár az építőanyagként használt sóstói mészkő kiállta a laboratóriumi próbát, a vegyianyag-áradattal szemben védtelen volt.

A kezdetektől pótolni kellett a faragott díszítményeket.

A végső csapást a második világháború és Budapest ostroma jelentette az Országháznak. Szili megdöbbent, milyen lepusztult a Parlament felújításra váró része -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!