Hírek

2005.07.18. 06:31

Kitakarítják a csúcsot

Akár a földkerekség legnagyobb szemétdombjának is nevezhető a legendák övezte hegycsúcs.

Toronyi Attila

[caption id="" align="alignleft" width="236"] Sokan készek az életüket is veszélyeztetni azért, hogy egy ilyen fényképet készíthessenek magukról
[/caption]Tonnaszámra található itt hátrahagyott sátor, kiürült oxigénpalack, romlott élelmiszer és egyéb kétes állagú hulladék. Nepál kormánya most eltökélte, hogy megtisztítja a Mount Everestet. Ami nem lesz könnyű, hiszen nehéz körülmények között kell lehordani a szemetet. Már a csúcsot elsőként meghódító alpinista, Sir Edmund Hillary is hagyott ott hulladékot, ám az elhanyagolható mennyiség volt a mai tonnákhoz képest. Az UNESCO Világörökség Bizottságához évről évre érkeznek beadványok különböző környezetvédő szervezetektől, amelyek felhívják a figyelmet a problémára. Ám mindmáig nem sok eredménnyel. Eddig csaknem 2300-an mászták meg a csúcsot, néhány hete előfordult, hogy egyetlen napon 45-en. A nepáli kormány most afféle betétdíjjal próbálkozik. A turistáknak be kell fizetniük egy meghatározott összeget, s a pénzt csak akkor kapják vissza, ha a völgybe levisznek egy adagot a szemétből. Ezen kívül takarítóbrigádok szállják meg az Everestet, hogy rendbe szedjék. A katmandui illetékesek azt tanácsolják, hogy a kalandvágyók ne vigyenek magukkal műanyag és üveg flakonokat, a fém megfelelőbb, ugyanis idővel elbomlik.

Ám nemcsak a hegymászók okoznak fejtörést a helyieknek, hanem a „közönséges” turistacsoportok is. Tavaly 380 ezren keresték föl a Himalája nepáli oldalát, idén tavasszal pedig helikopter is leszállt a világ tetején. Ezt egyébként „arculcsapásnak” nevezték a hegymászók: az Everest szerelmesei attól tartanak, a csúcs „meghódításának” effajta módjában üzleti fantáziát látnak majd az idegenforgalmi szakemberek, s oda lesz a hegymászás erőpróba jellege.

Egyébként nemrég nagytakarítást tartottak a Himalája kínai oldalán is. A 33 kínai önkéntes mintegy tíz tonna szemetet gyűjtött össze a csúcs közelében. A közelmúltban megkezdett akció célja az, hogy a 2008. évi pekingi nyári olimpiáig megtisztítsák a Mount Everestet, amelyet mintegy ötven éve ostromolnak és szennyeznek az expedíciók.

A hegy első sikeres megmászója, Hillary

Sir Edmund Hillary és Tenzing Norgay serpa 1953 májusában mászták meg elsőként a Himalája és a világ legmagasabb hegyét, a Mount Everestet. Hillary azóta is igyekszik a térségben élő emberek érdekeit szolgálni. A brit alpinista több kezdeményezésben is részt vett, nemrég az egyre fenyegetőbb klímaváltozásra hívta fel a figyelmet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!