Hírek

2005.07.05. 00:00

Kukabotrány a fővárosban

A Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. szerint egy polgár egyszerre csak két rossz szeméttároló tartályt jelenthet be. Ha esetleg többel próbálkoznánk, üvöltözés a válasz.

Lázin Miklós András

[caption id="" align="alignleft" width="301"] A közterület-fenntartó tartályellátó csoportja csak két szeméttároló hibabejelentését veszi fel egyszerre. A többit írásban kérik.
[/caption]– Ezt már faxon tessék beküldeni – próbálja elhárítani próbálkozásomat egy fáradt hangú hölgy a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. tartályellátó csoportjánál. Kérdésemre, hogy a harmadik hibás tartály címét miért nem veszik fel szóban, az asszony hosszas magyarázatba kezd. E szerint a szabály csak kettőt tesz lehetővé. Hogy ez milyen rendelet, azt nem árulja el, de erősen köti az ebet a karóhoz, hogy ezt csak így lehet. Ám mivel én sem hagyom magam, a beszélgetés egyre emeltebb hangon folytatódik. Végül megunom a vitát, és egy kurta köszönés után leteszem a kagylót. – Így megy ez – summázza a történteket Kovács Attila pesti polgár, aki tizenöt esztendeje kíséri figyelemmel a Közterület-fenntartó Rt. munkáját. A férfi szerint semmiféle rendelet nem szabályozza, hogy egy ember hány hibás, 1100 literes szeméttároló tartályt jelenthet be. Ugyancsak nem áll az az állítás, miszerint ezt csak a házmesterek tehetik meg. – Az pedig egyenesen fölháborító, hogy fax vagy levélküldésre próbálják rávenni a jó szándékú polgárokat – méltatlankodik Kovács Attila. Aki még hozzátette, tapasztalatai szerint a tartályoknak leginkább az elhúzható teteje megy tönkre.

A sérülések oka prózai, a kukások nem nagyon törődnek az edények épségével. – Azért a fizetésért vélhetően én sem nagyon óvatoskodnék – mondta a Reggelnek a vállalat egyik, nevének elhallgatását kérő munkatársa. Aki egyben azt is hozzátette, tudomása szerint sincs semmiféle szabály arra nézve, ki mennyi hibáról tájékoztathatja őket. Megtudtuk, egy-egy héten általában 100-140, némi kiabálás segítségével személyenként kettőre korlátozott bejelentést regisztrál a csoportnál dolgozó három hölgy. Információink szerint a részvénytársaság jelenleg egy, közel harmincesztendős Zsuk típusú gépkocsit használ a cserék és javítások végrehajtására.

Az autóba három, legfeljebb négy, darabonként harmincegynéhány kilogrammos fedelet lehet bezsúfolni. A csoport főnöke két-három hetente jelenik meg az új címekért. Egy nap maximum két-három forduló teljesíthető. Könnyedén kiszámolható, e munka nem tartozik a leghatékonyabbak közé. A részvénytársaságnál dolgozó forrásunktól azt is megtudtuk, nem a dolgozók szorgalmával van a baj. Ők, amit emberileg lehet, megtesznek. Egyszerűen annyi a munka, hogy soha nem érik utol magukat.

Hová lehet telefonálni?

A rossz tartályokat a 348-3840, vagy a 348-3841-es számon jelenthetjük be. Legyünk türelmesek, és ne hagyjuk magunkat lerázni. Hívásunkat az ügyintézőknek minden esetben regisztrálniuk kell. Gyors cserére természetesen siker esetén sem számíthatunk. Legkevesebb egy, de olykor három hónap is eltelhet telefonunk és a javítás időpontja között. Az ember amúgy elgondolkodik, miként lehet az, hogy csak egy Zsuk áll rendelkezésre a javításra. A kérdés különösen annak fényében jogos, hogy a főpolgármester éppen ettől a vállalattól kapta kölcsön a lovai szállítására szolgáló gépkocsit...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!