Hírek

2005.07.23. 00:00

Lelőttek egy gyanúsítottat

Az al-Kaida nemzetközi szervezethez kapcsolódó csoport vállalta magára a brit fővárosban végrehajtott, csütörtöki robbantások elkövetését.

Toronyi Attila

A július hetedikén elkövetett öngyilkos merényletekért is Abu Hafsz al-Maszri Brigádjai vállalták a felelősséget. Az erről szóló közlemény ezúttal is egy iszlám honlapon jelent meg. A korábbi robbantásokban 56 személy vesztette életét, két napja viszont csak egy ember sebesült meg, aki a tolongásban asztmarohamot kapott és elesett.
Pénteken példátlan hajszát indított a brit főváros rendőrsége a legutóbbi robbantások elkövetői után. Mivel a bombák eddig ismeretlen okból nem robbantak fel, sok használható nyomot talált a rendőrség. Az elkövetőket a metróban működő biztonsági kamerák felvételei alapján próbálják azonosítani. A Scotland Yard parancsnoka szerint egyelőre nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy összefüggés lenne a csütörtöki és a két héttel ezelőtti merényletek között.
Tegnap délelőtt üldözőbe vettek egy ázsiai külsejű férfit, aki szemtanúk szerint a Stockwell állomáson beugrott az egyik metrószerelvénybe. A Reuters hírszolgálat közlése szerint civil ruhás rendőrök rohantak utána, s amikor megbotlott, a földre teperték, és öt lövéssel ártalmatlanná tették. A férfinál nem volt csomag, de egy igencsak kitömött kabát volt rajta. A Northern és Victoria vonalat leállították, az állomást átmenetileg lezárták. Közben London keleti részében riadót rendeltek el, mert az egyik legnagyobb mecsetet felrobbantással fenyegetették meg.  Az egyik nyugat-londoni vasútállomás közelében nagyszabású akció kezdődött. Távirányított, páncélozott járművek jelentek meg, amelyek mögött mesterlövészek és fegyveres rendőrök haladtak. Egyre nehezebb megközelíteni London csomópontjait, miután állandósultak a rendőrségi kordonok.
Abu Hafsz al-Maszri Brigádjainak említett közleménye egyébként további merényleteket helyezett kilátásba Olaszország, Dánia és Hollandia ellen, mert ezek az országok katonákat állomásoztatnak Irakban.

a brit fővárosban végrehajtott, csütörtöki robbantások elkövetését. Toronyi Attila -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!