Hírek

2005.07.12. 07:46

Márta és a dzsessz

Holnap este a Budavári Nyári Zenei Fesztivál vendégeként lép fel a Hilton Dominikánus udvarban Téli Márta a Gyárfás Quartettel. Az énekesnő régebbi dalai közül ad elő egy csokorra valót.

Parcsami Gábor

– Nagyon várom ezt a fellépést, hiszen első alkalommal lépek fel a fesztivál vendégeként – mondja Téli Márta. – Remélem, az idő is kedvez, de ha véletlenül nem úgy akarják az égiek, az esőnapon, 15-én remélem már nem jöhet közbe semmi. A fellépő zenekarral, a Gyárfás Quartettel már évek óta sok-sok koncerten zenéltünk együtt. Nagyon jó muzsikusok, úgyhogy a hangulattal nem lehet gond.

Téli Márta a Színház- és Színművészeti Főiskola elvégzése után a Szolnoki Szigligeti Színházhoz szerződött, ahol prózai és zenés darabokban egyaránt játszott. A színészet mellett a dzsesszben is kipróbálta magát, és énekesnőként is jelentős sikereket ért el. – Amióta az eszemet tudom, mindig színésznőnek készültem, mellette viszont soha nem volt kérdés számomra, hogy énekelni is fogok – állítja. – A főiskolán is musicalszakra jártam. Az éneklés és a színészet nekem elválaszthatatlan. Mindkettő egyformán fontos az életemben.

Márta a Purdue University Big Band karmestere, Richard Dunscomb biztatására – akivel egy dzsesszkurzuson találkozott – különböző amerikai zenei ösztöndíjakra pályázott. Az ajánlatok közül először a Jamey Abersold’s Jazz Camp mellett döntött, később pedig a bostoni Berklee College of Music teljes tanulmányi ösztöndíját is megkapta. Itt előadói diplomát is szerzett. Ő az egyetlen magyar énekes, aki Berklee-diplomával rendelkezik. Tanulmányai befejezése után New Yorkba költözött, ahol többek között meghívást kapott a New York Performance Alliance színészstúdióba, és számos koncertet adott különböző dzsesszklubokban. – Miután 1992-ben visszatértem Magyarországra, Quiet Motion címmel megjelent első dzsesszalbumom – meséli. – Második lemezemet már az amerikai zenész-producer John Regannal és Harvey Jay Goldberg hangmérnökkel készítettük el. Ezt követte az 1998 novemberében elkészült Smiling című albumom, majd a Follow Your Dreams, melyen Winand Gáborral énekeltem duetteket. A legújabb, Árnyékból fény című lemezem a Gyárfás Quartet közreműködésével Nat King Cole világát idézi hangszerelésében és hangulatában egyaránt.

Márta ideje nagy részét leköti a zenélés, ezért is vállal mostanában kevesebb színházi és televíziós fellépést. – A Barátok közt-ben Nagy Gréta szerepére viszont örömmel mondott igent, mivel régebben is ez volt az egyik kedvenc sorozata. – Kihívást is éreztem abban, hogy egy pörgös sorozatban játszhassak – mondja. – Azóta többször odajönnek hozzám az utcán az emberek gratulálni, vagy egyszerűen csak érdeklődni, hogy hogy érzem magam, mint Gréta. A művésznő számára fontos, hogy mindig jó formában léphessen színpadra. – A kondimra mindig vigyázok – árulja el. – Ezért gyakran futok vagy aerobikozom.

Téli Márta

Tanulmányok: Színház- és Színművészeti Főiskola, Berklee College of Music

Tévéfilm: Barátok közt

Főbb lemezei: Quiet Motion, Smiling, Follow Your Dreams, Árnyékból fény

Tévéfilm: Barátok közt

Főbb lemezei: Quiet Motion, Smiling, Follow Your Dreams, Árnyékból fény -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!