Hírek

2005.07.30. 00:00

Megkérik a diploma árát

Augusztus 12-ig, péntekig adhatják be jelentkezésüket pótfelvételire az alapképzésekre jelentkezők, illetve akik újabb diplomát szeretnének. A fogorvosnak készülőknek 2 millió 250 ezer forintot kell fizetniük egy évre.

K. I. - O. T.

[caption id="" align="alignleft" width="300"] Nem mindenki olyan boldog, mint a képen látható hallgatók. Az új jelentkezéseket az érintett egyetemre vagy főiskolára kell benyújtani.
[/caption]Nem csak a ponthatárok voltak magasak az idei felsőoktatási felvételiknél. A diplomák ára sem kevés. Legyen szó első vagy másoddiplomáról, a pótfelvételi során meghirdetett költségtérítéses helyek kifejezetten drágák. Az egyetemi, illetve főiskolai alapképzéseket az ússza meg legolcsóbban, aki „beéri” egy tanítói diplomával. A Miskolci Egyetem Comenius Tanítóképző Főiskolai Karán már 45 ezer forinttól elkezdhető egy félév. Ezt követi olcsóságban a kecskeméti főiskola, ahol 57,5 ezer forinttól indul egy félév a leendő tanítóknak. A legdrágább képzések az egészségügyhöz kapcsolódnak. Míg tavaly 2 212 600 forintot kellett egy év tanulásért fizetniük a fogorvosnak készülő pótfelvételizőknek a Semmelweis Egyetem Fogorvos-tudományi Karán, addig az idén további negyvenezer forinttal kell ezt kiegészíteniük.

Nem változott az ára a nem államilag finanszírozott általános orvosi, alapdiplomás képzés első évének Szegeden. Tavaly és az idén is 1,7 millió forintba kerül. Aki a Debreceni Egyetemen népegészségügyi felügyelőként kíván első diplomát szerezni, félévente 640 ezret kell fizetnie. A gyógyszerészoklevél már olcsóbb, az első szemeszter 480 ezerért végezhető el. A Nyíregyházi Főiskola Műszaki és Mezőgazdasági Főiskolai Karán mindegy, hogy valaki első vagy második diplomáját kívánja megszerezni repülőmérnökként, mélyen a pénztárcájába kell nyúlni. Az alapképzést végzők 1,650, a már felsőfokú végzettséggel rendelkezők 2,1 millió forintot fizetnek majd egy félévért.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen első és másoddiplomásként is ugyanannyit kell fizetniük a közlekedésmérnöki végzettségre vágyóknak, méghozzá 255 ezer forintot szemeszterenként. Másoddiplomásként viszont olcsón megszerezhető a mérnök-tanári végzettség, hiszen félévente mindössze 44 ezret kell fizetni az oktatásért az egyetemnek. A Budapesti Corvinus Egyetemen az újabb diplomát szerzők közül a magyar nyelvű gazdálkodási szakra jelentkezők fizetik majd a legtöbbet, évente 540 ezer forintot. Ez a szak főiskolai képzésben, angol nyelven már jóval többe kerül az elsődiplomásoknak, hiszen az első év 1,3 millióba kerül majd számukra. Nem a legolcsóbban juthatnak hozzá az újabb diplomára vágyók a konduktor-óvodapedagógusi, illetve konduktor-tanítói oklevélhez. A Mozgássérültek Pető András Nevelőképző és Nevelőintézetének ezen szakjain ugyanis 325 ezer forint lesz egyetlen félév.

A nagy népszerűségnek örvendő pszichológusi oklevélért tavaly 250 ezer forintot fizethettek a jelentkezők félévente a Pécsi Tudományegyetemnek, az idén ezt harmincezerrel meg kell toldaniuk a jelentkezőknek. Sok, összesen 150 újabb diplomaszerzőt várnak Pécsre a Közgazdaság-tudományi Karra, akik közgazdász-gazdálkodási szakon, levelező képzés keretén belül kezdhetik meg tanulmányaikat, méghozzá 130 ezer forint/félév áron. A legtöbb másoddiplomás egyébként a Nyugat-Magyarországi Egyetem Közgazdaság-tudományi Karára nyerhet felvételt, szintén közgazdász-gazdálkodási szakra. Itt a 450 új hallgatónak 110–130 ezer forint között kell fizetnie majd az első hat hónapért, attól függően, hogy a budapesti, a soproni vagy épp a szombathelyi képzésre jelentkeznek-e.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!