Hírek

2005.07.02. 06:20

Megkerült az el sem tűnt tanú

A fegyvercsempészper szerb koronatanúja köszöni szépen, jól van. Egyáltalán nem tűnt el, csak e héten nem volt kedve Kecskemétre menni. Majd ősszel.

Szemán László

Csütörtök reggel Kecskeméten, a Bács-Kiskun Megyei Bíróság dísztermében Fodor Endre bíró közölte, hogy nyomtalanul eltűnt egy védett tanú. Szlobodan Sztojanovicsot már kedden szembesíteni kellett volna egy másik védett tanúval. Csütörtökön pedig T. Tiborral, akinek a vádirat szerint az életére törtek a vádlottak. Szlobó, ahogy a budapesti éjszakában ismerik a jóvágású szerb fiatalembert, azonban nem ment el a rendőrökkel megbeszélt találkozóra. Sőt, a telefonját sem vette fel, megadott lakcímén pedig nem tartózkodott. Azaz, nyoma veszett.

Csütörtök este az egyik televíziós hírműsorban Bene László országos rendőrfőkapitány közölte: a védett tanú biztos, hogy ott lesz ősszel a tárgyalás folytatásán. A vezérőrnagy magabiztosságára lapunk tegnap kapott választ. Megtudtuk, hogy Szlobót a kapcsolattartója még csütörtökön délelőtt elérte, lévén a szerb Budapesten a megadott lakcímén van, és a mobiltelefonja is működik. Csakhogy az utóbbit csak annak veszi fel, akinek a készüléke számát kijelzi saját mobilja, és a szám ismerős. A félhivatalos magyarázat szerint Szlobó állandó rendőr kapcsolattartója e héten nem ért rá, szabadságon van vagy vizsgázik, ez most lényegtelen. Annak a nyomozónak a telefonszámát azonban, aki helyettesíti őt, Szlobó nem ismeri, így nem reagált a hívásokra.

A nem hivatalos magyarázat ennél egyszerűbb, és tegyük hozzá, életszerűbb. Eszerint Szlobó egyszerűen közölte a rendőrökkel, hogy ő most már nem megy Kecskemétre, elmondott mindent, majd ősszel, a folytatásnál ott lesz. Állítólag így történt, hogy Szlobó „eltűnt”. Csakhogy a per bírája zokon vette, hogy az idézés ellenére nem jelenik meg Kecskeméten, így intézkedést kért az ORFK-tól. Csütörtök délután már jelenthették Bene Lászlónak, hogy előkerült az eltűnt koronatanú, és biztosítani tudják, hogy a per őszi folytatásán ismét felléphessen.

Az a hír már csak hab a tortán, hogy Szlobó távolmaradásának állítólag taktikai oka volt. Egyelőre nem akarták, hogy szembesüljön T. Tiborral. Azzal a magát egy cég sofőrjének mondó, ám a vádirat szerint a Balatont „felvigyázó üzletemberrel”, akit a vád szerint Radnai László és társai ki akartak végeztetni – egyébként Szlobó közreműködésével. Szlobót és még három másik tanút a magyar sajtóban eddig védett tanúként emlegették, pedig ők a hatóságokkal együttműködő tanúk. Valamennyien gyanúsítottai voltak az ügynek, csak vádalkut kötöttek a hatóságokkal. Ennek értelmében rávallottak a vádlottakra, és a bíróságon is személyesen tanúskodtak. Cserébe „kivették” őket a gyanúsítotti, majd a vádlotti körből. Számukra a bíróság épületében jár a védelem, ám máshol csak akkor, ha igényt tartanak rá. Például Szlobó kifejezetten ellenezte az ötletet, hogy rendőrök őrizzék éjjel-nappal, bárhol jár. Így a szerb fiatalember a bíróságon kívül önmagára és barátaira van utalva. Egy hófehér terepjáróval közlekedik, amit egyik barátja vezet, és állandóan kéznél van számára egy golyóálló mellény, amit időnként fel is vesz.

Az együttműködő tanú nem azonos a védett, és főleg nem a különösen védett tanúval. Az utóbbi például teljes névtelenséget kap a perben, ahol nem is kell személyesen megjelennie. Vallomását egy, a tanúvédelmi programban részt vevő bíró előtt teszi meg, és ezt a vallomást kapja meg írásban az ítélkező bíró, aki felovassa azt. A vallomást tevőt azonban az ítélkező bíró sem ismeri.

Az Omega-kommandó

A tanúvédelmi programban részt vevők legvégső esetben akár teljesen új személyazonosságot is kaphatnak, új lakóhellyel, ami külföldön is lehet. Addig, amíg a végső megoldás meg nem születik, az Omega-kommandó tagjai védik a részt vevőt, és ha kell, a családját. A kommandósok időnként tárgyalásokon is részt vesznek, hiszen előfordulhat, hogy egy-egy per vádlottja egyben védett tanú is. Mint az a Stecura-perben történt. A védett tanú nevét, arcát ismerhetik a vádlottak, de testi épségét a kommandósok óvják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!