Hírek

2005.07.20. 06:43

Megvan egy patikarabló

Nyolc patika, egy lottózó és egy élelmiszerüzlet kirablása írható a patikarablók számlájára. Titkos akcióban tegnap egyikük bilincsbe került. Társa a helyszínről elmenekült.

Nagy Eszter Dóra

[caption id="" align="alignleft" width="163"] A rendőrség az óbudai Szél utcai patika kifosztása közben fogta el a sorozatrabló páros egyik tagját
[/caption]– Ugyanúgy, mint a múltkor – mondta a rabló a Szél utcai patikában. Az óbudai gyógyszertár alkalmazottjának ismerős volt a fiatalember. Nem csoda, alig két hete már jártak ott a tettesek. Az alkalmazott ekkor leadta a titkos jelet a közelben várakozó rendőröknek, akik pillanatok alatt a helyszínre értek. Mielőtt nagyon előre szaladnánk, fel kell idéznünk a sorozat kezdetét. Május 5-én történt az első patikarablás. Az óbudai Vasút soron található gyógyszertárban még csak egy fegyveres elkövető járt. Perceken belül a Viziorgona és Hatvany Lajos utcában is járt a tettes. Előbbiben egy patikát, utóbbiban egy élelmiszerüzletet fosztott ki. Két héttel később a Bebó Károly utcai gyógyszertárat rabolta ki két fegyveres. A rendőrség korábban azt nyilatkozta: eleinte egy magányos tettes kezdte a sorozatot, hozzá társult egy másik fiatalember. Az, hogy most melyik elkövetőt sikerült elfogni, egyelőre rejtély. Lapzártánkig nem kaptunk hírt a tettes esetleges vallomástételéről.

A Bebó Károly utcai patika után egy héttel a Kárpát utcai és a Vasút sori patika kasszáját is kiürítették. Utóbbiból arra következtettek a nyomozók, hogy a rablók akár másik helyszínre is visszatérhetnek. Július 5-én
a Kerék utcai lottózó, a Szél utcai patika és az Ágoston utcai gyógyszertár volt a célpont. A zsaruk tippje bejött, a Szél utcai patikába tegnap visszatértek az elkövetők. A kéttagú banda elfogására összehangolt akciót szerveztek. A közelben álruhás rendőrök várakoztak, és megerősítették a járőrszolgálatot is. Az alkalmazott a rabláskor jelzett a rendőröknek, akik így azonnal a helyszínre értek. Alig pár lépést tettek a rablók néhány tízezer forintos zsákmányukkal, amikor üldözőik odaértek. Egyiküket elfogták, társa azonban gyalog elmenekült. Lapzártánkig nem sikerült kézre keríteni. A tetteseknél egyetlen fegyver volt, ez annál a rablónál volt, akit elfogtak. Szerencsére nem használta. A tegnapi rablás annyiban különbözött a többitől, hogy az elkövetők nem viseltek orvosi maszkot. Korábban azért tudták összekötni a nyomozók a különböző rablásokat, mert valamenynyinél hasonló módszert és álcázást alkalmaztak. Ezúttal napszemüveggel és baseballsapkával takarták el arcukat.

A rendőrség most más, felderítetlen rablások aktáit is leporolja, hátha összefüggésbe hozhatók a tettesek ezekkel az ügyekkel. Vizsgálják az elkövetéshez használt fegyvert is, hiszen ez is nyomra vezethet. Lapunk úgy értesült, az előzetes szakértői vélemények szerint gázpisztolyt használtak a bűncselekmény elkövetéséhez. Jelenleg a tegnapival együtt nyolc patikarablást, egy lottózót és egy élelmiszerüzletet írnak az elkövetők számlájára. A legtöbb esetben csak néhány tízezer forintot zsákmányoltak. Szabóné Csontos Stefánia, a BRFK helyettes szóvivője az elfogás után nem sokkal azt mondta, még nincs meg a másik elkövető, de a korábban kitűzött egymillió forintos nyomravezetői díjat visszavonták. Az összeget korábban a Magyar Gyógyszerész Kamara budapesti szervezete félmillió forinttal megtoldotta, de az ő döntésükről nincs hír.

Perceken belül több bűncselekmény

Két éve egy másik, patikákat fosztogató sorozatrablót fogott el a rendőrség. A 44 éves N. Endre Károlyt akkor úgy kapták el, hogy beidézték a XV. Kerületi Rendőrkapitányságra, és ő meg is jelent. A férfi bűncselekményei hasonlítanak a mostaniakhoz, ő is vállalkozott arra, hogy egy nap alatt több rablást is elkövessen. N. Endre Károlyt akkor tizenkét bűncselekménnyel gyanúsították meg, ezeket 2002 októbere és 2003 márciusa között követte el. A támadások helyszíne többségében patika volt, de lottózó és élelmiszerbolt is volt közöttük.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!