Hírek

2005.07.07. 06:23

Mindenki bírálta az idei érettségi rendszert

BAMA

Nem volt elegendő forrás a kétszintű érettségik lebonyolítására, s a jelenlegi rendszer túl bonyolult és bürokratikus – hangzott el a témában rendezett konferencián Budapesten, ahol több oktatáspolitikus változtatást szorgalmazott. – A tárcánál várhatóan csütörtökön döntenek az esetleges módosításokról – mondta Sipos János közoktatási helyettes államtitkár. Őszre olyan jogszabálymódosításokat készítenek elő, amelyek a jövő évi érettségit biztonságosabbá teszik – tette hozzá. Szebedy Tas, a Gimnáziumok Országos Szövetségének elnöke kifogásolta, hogy a középszintű vizsga színvonala az eddigi átlaghoz képest alacsonyabb volt. Ez különösen a matematika- és az érettségi vizsgáknál volt szembetűnő – mondta. A diákok is elégedetlenségüknek adtak hangot, hogy felkészültségükhöz képest – az egyetemi felvételit is kiváltó – középszintű érettségi nem jelentett komolyabb kihívást – fűzte hozzá.
A vizsgaszervezés kapcsán felvetette: volt olyan eset, amikor
a tanulók csak egy nappal korábban tudták meg, hová kell menniük emelt szintű vizsgát tenni, és problémának tartotta, hogy az adminisztráció jelentősen megnőtt.
Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke úgy ítélte meg: komoly szakmai, szervezési és irányítási hiba történt az érettségik előkészítése és lebonyolítása során. Hibás döntésnek nevezte, hogy 2002 nyarán az egyetemekre bízták, milyen szintű vizsgát kérnek felvételi követelményként.
A tanácskozáson több szülő is megoldást szorgalmazott a felvételi pontszámítási bonyodalmakra, amelyek miatt szerintük az idén érettségizők hátrányba kerülnek a korábban maturálókkal szemben.
Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa elmondta: a jogszabályokon jövőre mindenképpen változtatni kell az esélyegyenlőség érdekében. Hozzátette: a jogegyenlőség, az alkotmány nem sérült, s idén jogi megoldások nem képzelhetők el jogállami keretek között, csak „tűzoltásra” lesz lehetőség a pontszámítás kapcsán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!