Hírek

2005.07.09. 00:00

Nem árt vigyázni az erdőben termő gombákkal

– A nyár sok gombával jár – tréfálkozik Bak István, a Csarnok és Piacigazgatóság (Csapi) munkatársa. Aki egyben azt is hozzáteszi, azért nem árt vigyázni, mert kalapos barátaink között számos mérgező is akad. S hogy nem csak a levegőbe beszél, adatokkal is bizonyítja.

L. M. A.

A statisztika szerint már megjelent erdeinkben a karbolszagú csiperke, a gyilkos- és a párducgalóca, a hánytató galambgomba, a nagydöggomba és a kerti susulyka. Bak István elmondta, ez utóbbiból a minap egy óvodánál bukkant föl néhány példány. Mivel a gyermekek megették, az egyik gyerekcsősz megijedt, és bevitte a maradványokat a Bosnyák téri csarnokba. Itt megállapították, hogy a gomba enyhén mérgező. Végül egy egyszerű hánytatással sikerült túlesni a bajon. Bak Istvántól megtudtuk, jelenleg a Csapi mind a hat csarnokában van ingyenes gombaellenőrzés. Ezek a Rákóczi téri, a Vámház körúti, a Kórház utcai, a Tétényi úti, a Bosnyák és a Fehérvári úti egységek. Itt minden nap reggel héttől zárásig vizsgálják a lakosság által hozott kalaposokat. Ugyancsak fontos tudni, hogy szombaton és vasárnap a Bosnyák téren és a Fehérvári úti piacok mellett áll egy-egy lakókocsi, ahol tíztől este hatig fogadják a turistákat.
A csarnokokban áruló őstermelőknek értékesítés előtt kötelező bemutatniuk gyűjteményüket a szakembereknek. A vizsgálatról papírt kapnak, melyet kérésre fel kell mutatniuk a vevőknek.
Megtudtuk, a mérgező gombákat még akkor sem adják viszsza a lakosoknak, ha azt netán emelt hangon követelnék. A káros kalaposokat klórmésszel kitöltött kukákba dobják, majd önzáró edényekbe ürítik. Ezután mint kommunális hulladékot szállítják tovább.

Mit lehet gyűjteni?

Szezonja van ilyenkor a csiperkének, a vargányának, a sárga rókagombának és a korai őzlábgombának. De sétáink során találkozhatunk pöfeteggel, tintagombával, ehető galambgombával, valamint szegfűgombával is. Ha kalaposokat gyűjtünk, minden esetben mutassuk meg azokat szakembereknek!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!