Hírek

2005.07.20. 00:00

Népességfogyás ellen nem a genetika a megoldás

Újvári Miklós

Órákat, napokat, heteket vitatkozhatunk, de mint minden hitvitában, megoldásra most sem fogunk jutni. A kormány a gyermek nemének szabad megválasztásának témájában próbál össznépi vitát generálni, de olyan területre hatol, ahol az észérveknek egy idő után nem lesz tere.

Az igazi probléma, ha jól értjük, az, hogy fogy a magyar. Ennek pedig a jelek szerint egyik fő oka, hogy akinek mondjuk már van két lánya, az inkább nem vállal harmadik gyereket, nehogy az is lány legyen. Vajon hány család gondolkodik így? Tíz? Száz? Ezer? És az ő gyerekvállalásuk vajon megfordíthatja-e az egész fejlett világra jellemző trendet, a születések számának csökkenését? Nyilvánvalóan nem. Annak sokkal mélyebb társadalmi okai vannak a jelenségnek. Még azt sem lehet kijelenteni, hogy a harmadik gyerek vállalása csak anyagi kérdés lenne.

Másfelől viszont a kérdés felvetése önmagában rengeteg félelmet gerjeszt. A keresztény gondolkodásúakban talán még indulatot is: miért akarnak Istent játszani a kormánytagok? De ha ettől a fundamentalista (az alapkérdésekben nem engedő) állásponttól el is tekintünk, a beavatkozás a gyermekek nemébe félelmetes távlatokat nyithat. A gondolatmenetben csak egy középső állomás, hogy valaki Brad Pittet szeretné kisfiának, a genetika minden más megrendelést is teljesíteni tud majd.

A baj csak az, hogy mai eszünkkel nem tudjuk, hogy baj lenne-e, és mekkora, ha ilyen módon beavatkoznánk a természetbe. Azt viszont tudjuk, hogy sok családdal tenne jót most azonnal egy ilyen választási lehetőség.

Ha a kormány nyárra akar témát adni a politizáló közvéleménynek, beletrafált, lehet csócsálni a kérdést. Azt viszont kizárhatjuk, hogy a kabinet a közeljövőben rendeletben akarja engedélyezni a nemválasztást. Ilyen hitvitába épeszű kormány kampány idején nem megy bele. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!