Hírek

2005.07.18. 00:00

Népszerűtlenek lehetnek a lekötött betétek

Bár a háztartások hitelintézeteknél elhelyezett betéteinek menynyisége ebben az évben folyamatosan emelkedett, a lekötött forintbetétek állománya gyakorlatilag stagnál – derül ki a Magyar Nemzeti Bank internetes honlapján közzétett adatokból.

VG

A kedvezőtlen tendencia – az alacsony megtakarítási hajlandóság mellett – részben talán a csökkenő kamatszinttel is magyarázható. A háztartási szektor hitelintézeteknél elhelyezett betéteinek állománya csaknem százmilliárd forinttal növekedett az elmúlt öt hónap során, és meghaladta az 5200 milliárd forintot. Komolyabb emelkedés azonban csak a látra szóló és folyószámlabetéteknél mutatható ki, amelyek állománya a decemberi 970,4 milliárd forintról májusra 1097,2 milliárd forintra emelkedtek.

A betéteken belül legnagyobb súllyal szereplő, éven belüli időtávra lekötött forintbetétek mennyisége ugyanakkor csak januárig mutatott emelkedést – ekkor 3340,1 milliárd forintot ért el –, azóta viszont április kivételével apadt az állomány, és két hónappal ezelőtt 3281,4 milliárd forintot tett ki. (Az elmúlt fél év során az éven belüli lekötött forintbetétek kimutatott állománya csaknem hatvanmilliárd forinttal csökkent.)

A hosszú, legfeljebb kétéves időtávra lekötött betétek mennyiségének mozgása az elmúlt hat hónapban nem érte el az egymilliárd forintot. Az összes banki betéten belül egyébként ezek képviselik a legkisebb súlyt: állományuk májusban 58,5 milliárd forintot ért el, szemben a decemberi 58,8 milliárdos mennyiséggel. Hasonló a helyzet a két éven túli futamidőre elhelyezett banki megtakarításoknál, hiszen ezek mennyisége is csak 4,4 milliárd forinttal változott – emelkedett – az elmúlt hat hónapban. A két éven túli lejáratú forintbetétek állománya 216,3 milliárd forintot ért el május végén.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!