Hírek

2005.07.19. 00:00

Nyugalom néhány ezer forintért

Legfeljebb pár ezer forintos költséget és fejfájás nélküli napokat jelenthet a magánszemélyeknek az egy hónapos széfbérlés, amely különösen a nyári hónapokban bizonyulhat hasznosnak.

Farkas Barbara

[caption id="" align="alignleft" width="300"] Óvjuk értékeinket! Akkor is, ha itthon hagyjuk azokat, és akkor is, ha magunkkal visszük a nyaralásra. Mindkét esetben érdemes költeni a széfre.
[/caption]A szabadságolások alatt többeknek fejtörést okozhat vagyontárgyaik biztonsága. S bár terjedőben vannak az otthoni páncélszekrények, a banki széfekben még mindig nagyobb biztonságban tudhatja értékeit az ügyfél – vélik a piaci szereplők. A kép azonban igen vegyes. A legnagyobb hazai hitelintézetnél, az OTP Banknál nyáron   20 százalékkal nő a rövid időre – 1–3 hónapra – kiadott rekeszek száma. A K&H Banknál és a Volksbanknál csak kisebb szezonalitást tapasztalnak. A minimális széfbérlési időt általában egy hónapban határozzák meg a bankok, amely átlagosan pár ezer forintos kiadást jelent a magánszemélyeknek. Több banknál ugyanakkor hangsúlyozták: csak számlavezető ügyfeleknek biztosítanak széfet. A CIB-nél, az Ersténél, a K&H Banknál, az OTP Banknál a minimális bérlési idő nincs korlátozva. Elvileg akár egy napra is lehet széfrekeszt bérelni. Ám töredék idő esetén is egyhavi bérleti díjat számolnak fel.

Az ügyfelek többsége általában hosszú távra, több hónapra, évekre bérel széfet. A HVB Banknál megjegyezték: előfordul olyan eset, hogy a széfbérletet évekre előre kifizetik. A széfek kihasználtsága egyébként igen változó. Míg egyes központi elhelyezkedésű fiókokban akár a 100 százalékot is eléri, addig a kieső, illetve vidéki fiókokban 40–60 százalékos. A kínálati paletta meglehetősen széles, a CIB Banknál 14-féle, az MKB-nál 12-féle rekeszméret közül válogathatnak az ügyfelek. A többi banknál 3–9-féle áll rendelkezésükre. Az Ersténél jellemzően a kisebb méretű rekeszeket veszik igénybe a magánszemélyek, az OTP-nél leginkább a kis- és a közepes méretűek iránt van kereslet.

Az MKB-nál a nagyobb méretű széfek a legkedveltebbek, míg a K&H Bankban arról számoltak be, hogy náluk a széfek méret szerinti kihasználtsága közel azonos képet mutat. A bérleti díj a bankok kisebb részénél (például Erste, Volksbank, MKB) kizárólag a rekesz méretétől függ, a többségnél (CIB, IEB, K&H, HVB) a kártérítési értékhatár is árbefolyásoló tényező. Az OTP Banknál több tényező befolyásolja a kondíciókat: az ügyfél által fizetendő havi bérleti díj függ a mérettől, a technikai megoldástól, kivitelezéstől, valamint a kártérítési értéktől. Emellett kulcsóvadékot és a kártyával működő berendezéseknél ügyfélkártyadíjat is felszámítanak.

Ami a kártérítést illeti, a HVB Banknál a széfbérleti díjak 300 ezer forintig tartalmazzák a biztosítás díját, e felett az ügyfélnek felárat kell fizetni. A CIB Banknál a bérleti díjak 250 ezer forintos kártérítési értéket foglalnak magukban. A K&H Banknál a kártérítési összeghatár 500 ezer–10 millió forint között változhat. Az OTP-nél a bérleti díj 500 ezer forintig nyújt automatikusan fedezetet a kártérítésre.

Apartmanban nincs lehetőség az elzárásra

Hol lehet nyaralás alatt biztonságba helyezni az értékeinket, s mit kínálnak szállodáink? Magyarországon a Magyar Szállodaszövetség rendelete szerint minden olyan szállodának rendelkeznie kell széffel, amely legalább egycsillagos. Hazánkban ezt a szolgáltatást fizetés ellenében vehetjük igénybe, ennek az összegnek a nagysága függ attól, melyik szállodában milyen szobát és milyen ellátást kérünk. Az európai szállodákban az értékmegőrző általában a szobában található, bérlése benne van a szobaárban. Azonban az apartmanokban nincs semmilyen lehetőség ilyen széfek bérlésére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!