Hírek

2005.08.01. 00:00

Offshore cégek kezében az Andrássy úti paloták

Csupán a botrányt akarta elkerülni a VI. kerületi polgármester, amikor egy hónapja fűt-fát ígérgetett a potom áron elkótyavetyélt Andrássy úti műemlékházak bérlőinek. Ezt Gyenge Zsolt fideszes önkormányzati képviselő jelentette ki a Reggelnek.

Tóth T.

Verók István akkor azt mondta, az önkormányzati tulajdonú paloták eladása miatt utcára vonuló tüntetőknek, hogy valamenynyi lakóközösséggel leülnek tárgyalni. De a polgármester eddig egy lakásba sem csengetett be. Sőt, a lakók azt állítják, az illetékes vezetők egyáltalán nem hajlandóak velük szóba állni. – Az önkormányzat a saját érdekeltségi körébe tartozó cégeknek értékesítette az épületeket. Azt nem tudjuk, hogy kinek, mert folyton változnak a tulajdonosok – meséli felháborodva Misefay Tibor, az Andrássy út 19. egyik bérlője. – Van olyan épület, amelynek másfél év alatt a negyedik tulajdonosa van. A tulajdoni lapok szerint a legutóbbi egy a Marschall-szigeten bejegyezett offshore cég. Ezek nemhogy az épület műemléki helyreállításáról nem tudnak gondoskodni, de még a takarítást sem tudják megoldani. Tisztességes úton ebben az ügyben nem lesz megoldás.

A tíz érintett Andrássy úti épület lakói szerették volna megvásárolni a bérleményüket, de nem élhettek elővásárlási jogukkal. Az önkormányzat ugyanis saját rendeletét megszegve, törvénysértő módon adta vagy cserélte el a házakat. Ezt az Állami Számvevőszék és a Közigazgatási Hivatal vizsgálata állapította meg. A kerület vezetése elismerte, hogy hibázott. De semmit nem tesz, hogy orvosolja e hibát. – Két ingatlan esetében kiderült, olyan előterjesztés alapján döntött a képviselőtestület az értékesítéséről, amely nem felelt meg a valóságnak. Emiatt rendőrségi feljelentést teszek – közli Gyenge Zsolt – A lakóknak bírósághoz kell fordulniuk. Ha nem akarják kifizetni a mintegy egymillió forintos perköltséget, egyesületbe kell tömörülniük. De még így sem lesz olcsó. És akár évekig is eltarthat az eljárás. Kerestük az ügyben Verók István polgármestert. De sem őt, sem az illetékes Fürst György alpolgármestert nem tudtuk elérni lapzártánkig.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!