Hírek

2005.07.14. 00:00

Olcsó az utolsó pillanat

Aki most szeretne nyaralni, jól járhat a last minute ajánlatokkal. Augusztusra azonban már nem biztos, hogy lesznek újabb kedvezményes utak.

Kaszás Erzsébet

[caption id="" align="alignleft" width="124"] Jordániába is folyamatosan kínálnak árengedménnyel utakat
[/caption]Aki rugalmasan tudja alakítani a szabadságát, annak mindenképpen megéri last minute ajánlatot választani az utazási irodák kínálatából. Hiszen ezek mindenképpen olcsóbbak, mint a normál utak. Az árengedmény mértéke azonban rendkívül változó, hiszen van, ahol csak egyetlen, míg másutt akár 70–80 százalékot spórolhatunk. Az ugyanis már csak elvben igaz, hogy az utazási irodák jellemzően az ügyfelek által visszamondott helyeket értékesítik olcsóbb áron, az utolsó pillanatban. A kedvezményes utak csak kisebb részénél adódik az árengedmény abból, hogy az eredeti ügyfél a lemondáskor nem a befizetett összeg egészét kapja vissza. A last minute utak nagyobb részénél az utazási iroda rosszul mérte fel az igényeket, és több helyet foglalt, mint amennyire van kereslet. Majd, hogy csökkentse veszteségét, ezeket olykor hónapokkal az utazás előtt meghirdeti last minute-ként beszerzési áron vagy az alatt. Az elmúlt évek csődjei miatt, aki biztonságosan szeretne nyaralni, jó, ha leinformálja az utazási irodát.

Erre még inkább szükség van, ha valaki kifejezetten az akciós ajánlatok között válogat, hiszen egy-egy árengedmény hátterében közelgő válság is állhat. Kérdezzünk rá, hogy például az irodának a kiválasztott útra van-e biztosítási szerződése. Nyilvánossá váltak az utazási vállalkozók legfontosabb adatai is, ezért mindenképp érdemes megnézni, hogy az adott iroda szerepel-e a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal nyilvántartásában, amely a hivatal internetes honlapján érhető el.

Visszatérve a last minute kínálathoz: jelenleg egy-egy nagyobb utazási irodánál 1500– 2000, a kisebbeknél több száz konkrét ajánlat közül válogathatunk, júliusi indulással. Ám a szakemberek szerint, aki augusztusban szeretne nyaralni, jobb, ha nem vár tovább, és még most lefoglalja az utat, mert már nem valószínű, hogy egy-két hét múlva jobbat talál. A szeptemberre tervezett utazás lekötésével azonban nem kell sietni, mert az utószezonra egy hónap múlva alighanem számos kedvezményes ajánlat jelenik meg. S még egy jó tanács: bármikor is mennénk nyaralni, előtte néhány hónappal érdemes az utazási irodák honlapjain regisztráltatni magunkat. Majd az itt elhelyezett adatlapok segítségével nagyjából meghatározni, hogy körülbelül mikor, hova, hányan, milyen módon és milyen összegből utaznánk. Ugyanis ezt követően biztosan számíthatunk arra, hogy több tucat előre kiválogatott ajánlatot kapunk, személyre szólóan. Sőt, van ahol az így regisztrált „klubtagoknak” akár 50 százalékos további árengedményt adnak.

Szótár helyett

Barátságtalanok az angolul nem tudókkal a hazai utazási irodák. Ugyanis nem vagy ritkán hajlandók kiadványaikban, internetes ajánlataikban értelmezni az olyan szakmai kifejezéseket, mint például a last minute vagy éppen a fly&drive (jelentése: a repülőtérről autóval visznek az üdülőhelyre). S vajon miért lennénk kötelesek tudni, hogy a kontinentális reggeli nem áll többől, mint kávéból, kenyérből, vajból és lekvárból? És ha jól szeretnénk lakni, inkább büféreggelit válasszunk. Az utazási irodáknál a diving búvárkodási lehetőséget jelent, az animátor pedig egy olyan alkalmazottat az üdülőhelyen, akinek az a feladata, hogy szabadidős programokat szervezzen.

a fakultatív jelző nem csak azt jelenti, hogy szabadon választhatunk például programot, hanem azt, hogyha igényeljük, külön kell érte fizetni.

Előre adott engedmény

Vannak utazási irodák, amelyek nem az utolsó, hanem az első pillanatokban megrendelőknek kínálnak árengedményt. Ez idén elsősorban a drágább, a mediterrán térség országaiba szóló utaknál jött be, így a last minute ajánlatban ezekből nem is igen találhatunk. Ez a módszer persze inkább az irodáknak kedvez, nem az utasoknak. Hiszen az előzetes érdeklődésből könnyebben felmérhették a várható keresletet.

kedvezményes utak. Kaszás Erzsébet Szótár helyett Barátságtalanok az angolul nem tudókkal a hazai utazási irodák. Ugyanis nem vagy ritkán hajlandók kiadványaikban, internetes ajánlataikban értelmezni az olyan szakmai kifejezéseket, mint például a last minute vagy éppen a fly&drive (jelentése: a repülőtérről autóval visznek az üdülőhelyre).

S vajon miért lennénk kötelesek tudni, hogy a kontinentális reggeli nem áll többől, mint kávéból, kenyérből, vajból és lekvárból? És ha jól szeretnénk lakni, inkább büféreggelit válasszunk. Az utazási irodáknál a diving búvárkodási lehetőséget jelent, az animátor pedig egy olyan alkalmazottat az üdülőhelyen, akinek az a feladata, hogy szabadidős programokat szervezzen.

a fakultatív jelző nem csak azt jelenti, hogy szabadon választhatunk például programot,

hanem azt, hogyha igényeljük, külön kell érte fizetni. Előre adott engedmény

Vannak utazási irodák, amelyek nem az utolsó, hanem az első pillanatokban megrendelőknek kínálnak árengedményt. Ez idén elsősorban a drágább, a mediterrán térség országaiba szóló utaknál jött be, így a last minute ajánlatban ezekből nem is igen találhatunk. Ez a módszer persze inkább az irodáknak kedvez, nem az utasoknak. Hiszen

az előzetes érdeklődésből

könnyebben felmérhették

a várható keresletet. Jordániába is folyamatosan kínálnak árengedménnyel utakat -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!