Hírek

2005.07.06. 06:15

Öt döntő, három győzelem

Fantasztikus a mostani szezonban Szávay Ágnes. A junior teniszező a Grand Slam-versenyeken ötször volt döntős, háromszor győzelmet ünnepelhetett.

Malonyai Péter

[caption id="" align="alignleft" width="316"] Szávay Ágnes Párizsban, a Roland Garroson annak (is) köszönhette kettős győzelmét, hogy – akárcsak itt – minden ütésnél erősen koncentrált
[/caption]Amikor januárban hazatért Melbourne-ből, az Austral Openről felemás érzések töltötték el Szávay Ágnest. Egyrészt boldog volt, hogy egyéniben és párosban egyaránt döntőt játszhatott, s kicsit csalódott, mert mindkét fináléban vesztesen hagyta el a pályát. Az ausztráliai tapasztalatok arra mindenképpen jók voltak, hogy amikor júniusban, Párizsban szintén két döntőben volt érdekelt, jobban vigyázzon. – Szilárdan elhatároztam, hogy legalább egyszer biztosan nyerek – mesélte a Roland Garros-i viadal után. Akarata tényleg szilárd volt, hiszen egyesben és párosban a fehérorosz Viktoria Azarenkával egyaránt tornagyőztes lett. A párizsi viadal után elképzelhető volt, hogy mindenki által elismert produkcióját wimbledoni felnőtt indulással jutalmazzák, ám végül Szávay újra a juniorok között lépett pályára a füves pályás világbajnokságon. És ha már az ismert közegében versenyzett, hozta megszokott, remek formáját. Egyesben elbúcsúzott ugyan az elődöntőben, ám Azarenkával megint a legjobb volt a mezőnyben.

A döntőt az 1-es pályán rendezték meg, ilyen előkelő helyen még nem teniszezett a 16 esztendős lány. – Még soha nem figyelt rám annyi ember, mint ott – meséli. – Az pedig, hogy ütemes taps köszöntötte egy-egy jó megmozdulásomat, maga volt a csoda. Először el sem akartam hinni, hogy nekem, nekünk szól az ünneplés. Az elején talán egy kicsit zavart is, de aztán a második játszma elején elkaptuk a ritmust, és végül biztosan nyertünk Azarenkával.

A győzelemhez hasonlóan örökké emlékezetes élmény volt Szávay Ágnesnek a hagyományos bajnoki vacsora, amelyen módja nyílt beszélgetni a világelső svájci Roger Federerrel is, aki a magyar lány szerint: „nagyon helyes srác”. Emellett, nem utolsósorban az egyik példaképe.

Az élet persze megy tovább, Szávay ma Modenába utazik versenyre, majd a korosztályos Európa-bajnokság és a budapesti WTA-torna következik. Ha jól szerepel, magyarán ha elegendő pontot gyűjt, és ezzel a ranglistán a jelenlegi 298. helyről a 210. közelébe kerül, akkor jó esélye van rá, hogy a következő Grand Slam-viadalon, New Yorkban szerencsét próbáljon a felnőttek között. – Kíváncsi vagyok, mire lennék képes ott, egyelőre csak anynyi a biztos, hogy kemény pályán általában jól megy a játék – így Szávay, akinek érthetően fekszik a kemény talaj, hiszen az adogatásai 180 kilométer/órás sebességgel érkeznek az ellenfél térfelére.

A kiskunhalasi születésű klasszis az idei szezonban eddig harminckét mérkőzést játszott Grand Slam-tornákon, s huszonkilencszer nyert. Ezzel a junior-világranglistán jelenleg második, de reméli, hogy az esztendőt az élen zárja majd. Szávay Ágnes az egyetlen magyar teniszező, aki háromszoros Grand Slam-győztesnek vallhatja magát, ami tizenévesen igazán nagy dolog. Az pedig még inkább, hogy a szakemberek nem csupán a tehetsége, hanem a mindent elsöprően erős akarata miatt is fényes jövőt jósolnak a fiatal teniszezőnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!