Hírek

2005.07.18. 06:45

Pofonok helyett szavak

A két Klicsko, Vitalij (33) és Vlagyimir (29) most a ringen kívül csatázik.

Árvay Sándor

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Decemberi közös sajtótájékoztatójukon, otthon, Kijevben Vlagyimir (balra) és Vitalij még roppant jókedvű volt
[/caption]A Boksz Világtanács (WBC) kormányzó tanácsa a hét végén úgy döntött, hogy a szervezet nehézsúlyú világbajnoka, az ukrán Vitalij Klicsko nem saját maga választhat ellenfelet, hanem az augusztus 13-i Hasim Rahman–Monte Barrett összecsapás győztesével szemben kell megvédenie címét, várhatóan novemberben a New York-i Madison Square Gardenben. Vitalij tavaly tavasszal a dél-afrikai Corrie Sanders legyőzésével szerezte meg a WBC övét, aztán az év végén az angol Danny Williams elleni csatában sikerrel védte meg. Idén aztán megsérült, a bal lábát és a hátát fájlalta, meg is operálták. Vitalij sokat bukott a műtét miatti kieséssel: a címvédő meccsen ő vihette volna el a kassza 80 százalékát, ám a mostani WBC-döntés után már „csak” 65 százalék az övé.

A 37 profi összecsapásából 35-öt nyerő ukrán öklöző szeptember 24-én Calvin Brock ellen akart ringbe lépni, s csak azután következett volna Rahman. Ezt a tervet torpedózta meg a leghíresebb amerikai meccsszervező, Don King, s a WBC. King nemes egyszerűséggel gyáva nyúlnak nevezte Vitaljit. „Nem mer kiállni a legjobbak ellen, könnyű ellenfelet keres magának. Rahman és Barrett egyaránt elpáholná…” Kijutott a szapuló szavakból a fiatalabb Klicsko testvérnek, Vlagyimirnek is. Róla úgy vélekedik Don King, hogy hasznosabb lenne, ha komoly ellenfeleket választana magának, s akkor nem kellene pereskednie. A helyzet ugyanis most az, hogy Vlagyimir a tárgyalóterembe vitte bánatát, hogy nem ő lehetett a világbajnok Chris Byrd kihívója, hanem az általa korábban legyőzött DaVarryl Williamson. Az amerikai polgári bíróság azonban a napokban elutasította a Nemzetközi Boksz Föderáció (IBF) ellen benyújtott keresetét, s szentesítette: Williamson hívhatja ki Byrdöt, míg Vlagyimirnek legalább a jövő évig várnia kell fellépésére. A döntés az IBF hivatalos világranglistáját vette alapul, amelyen Williamson a harmadik, míg Vlagyimir csak a negyedik. Az ukrán két éve veszítette el világbajnoki övét: Sanders ismertette meg vele a padló keserveit, aztán újabb címvédő próbálkozásakor, tavaly áprilisban Lamon Brewster ütötte ki.

A most elveszített per, s a várakozásra kényszerítő döntés azt jelenti, a „sorban állás” idejére Vlagyimirnak meccseket kell lekötnie. Erősebb ellenfelekkel, mint a Don King által kritizált kubai Castillo. A hírek szerint az amerikai Sinan Samil Sam vagy az Európa-bajnok olasz Paolo Vidoz lehet a következő ellenfél – előbbi egymillió, utóbbi hatszázezer eurós fellépti díjat kér a K2 menedzsmentjétől. Nehéz napok várnak Klicskóékra…

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!