Hírek

2005.07.14. 00:00

Repül a legfőbb felügyelő

A városrendészeti bizottság tegnapi ülésén a koalíciós képviselők döntöttek a fővárosi közterület-felügyelet vezetőjének sorsáról. Varsányi Péternek távoznia kell, nem menthette meg senki.

Zsidai Péter

[caption id="" align="alignleft" width="183"] A fővárosban tartott kutyák sok gondot okoznak. Állítólag nem tudott megbirkózni a kutyapiszokkal sem.
[/caption]Pedig még a közterület-felügyelet dolgozói is kiálltak mellette. A szakbizottság ülése előtt nyílt levelet küldtek a főváros közgyűlésének, Demszky Gábornak és a városrendészeti bizottságnak. Ebben közlik: értetlenül figyelik a folyamatos támadást, amely a felügyelet vezetése és a munkájuk ellen indult. Varsányi Péter eltávolítását Demszky Gábor közvetlenül a júniusi közgyűlés előtt kezdeményezte. A főpolgármester szerint a rend színvonala nem megfelelő, nem elég hatékony a fővárosi közterület-felügyelet munkája. Erre azt követően jutott, hogy a szakbizottság májusban felkérte a felügyelet öt éves munkájának értékelésére. Demszky Gábor megállapította, kétszer világították át a szervezetet, amelyek után hiába lett szabályozottabb, rendezettebb a működése, a felügyelők megítélése nem javult.

A nyílt levélből kiderül, a Varsányi eltávolításához kapcsolt érvekkel belegázoltak a felügyelet munkatársainak erkölcsi, szakmai önérzetébe. Kijelentik, hogy alapvetően jogszabály-végrehajtók, akik a társadalom akaratát megfogalmazó törvények és rendeletek szellemében végzik napi munkájukat. A dolgozók azért sem értik a támadást, mivel a város vezetői azt közölték velük: egyre jobb színvonalon végzik munkájukat. Lévai Zoltán (MDF), a bizottság alelnöke szintén értetlenül állt Varsányi Péter elmozdítása előtt. Annál is inkább, mivel eddig a testület és a közgyűlés is rendszeresen elfogadta a közterület-felügyelet szakmai beszámolóját. A felügyelők szintén arról számolnak be, munkájuk során egyre többször érzik a lakosság jogkövető részének bizalmát, elismerését. Véleményük az, hogy politikai döntés születhet, ha elbocsátják Varsányit, ehelyett kizárólag szakmai értékelést kérnek.

A Reggel információja szerint személyes ellentétek vezettek a bizalomvesztéshez. Úgy tudjuk, Varsányi Danielisz Bélával (MSZP), a bizottság elnökével keveredett konfliktusba. Tervéhez aztán megnyerte saját pártja, majd Demszky Gábor, végül az SZDSZ támogatását is. Az elnök titkárságán azt közölték, elfoglaltsága miatt nem tud rendelkezésünkre állni. Lévai Zoltán nem érti, hat hét alatt mit tudott ennyire elrontani a fő közterület-felügyelő. Szerinte a főpolgármesteri értékelés csak színjáték volt, Varsányi sorsáról már korábban döntöttek. Lévai szerint az a baj, hogy miközben a felügyelet hatáskörét folyamatosan bővítik, forrásokat nem adnak hozzá. – Ezért azonban nem Varsányi Péter, hanem a város vezetése a felelős – jelentette ki lapunknak. A bizottsági ülésen jelen levő három ellenzéki képviselő nem vett részt a szavazásban.

Akik megköszönték Varsányi Péter munkáját...

Gergényi Péter Budapest rendőrfőkapitánya, fővárosi közgyűlés, 2005. március 31.: „Engedjék meg, hogy e helyütt megköszönjem a fővárosi önkormányzatnak, a kerületi önkormányzatoknak, a társszerveknek, a közterület-felügyeletnek, személyesen Varsányi úrnak azt a nagyon komoly együttműködést, segítséget, amit nekünk nyújtottak.” Béndek József, a határőrség országos parancsnoka június 27-én dísztőrt adományozott Varsányi Péternek a két szervezet közötti eredményes együttműködés során végzett munkájáért. Varsányi nem kívánt nyilatkozni a történtek után.

„Engedjék meg, hogy e helyütt megköszönjem a fővárosi önkormányzatnak, a kerületi önkormányzatoknak, a társszerveknek, a közterület-felügyeletnek, személyesen Varsányi úrnak azt a nagyon komoly együttműködést, segítséget, amit nekünk nyújtottak.”

Béndek József, a határőrség országos parancsnoka június 27-én dísztőrt adományozott Varsányi Péternek a két szervezet közötti eredményes együttműködés során végzett munkájáért. Varsányi nem kívánt nyilatkozni a történtek után. A fővárosban tartott kutyák sok gondot okoznak. Állítólag nem tudott megbirkózni a kutyapiszokkal sem. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!