Hírek

2005.07.25. 06:17

Rudic leckét vett tőlünk

Az úszóink is bemutatkoztak a montreali vizes világbajnokságon, pólóban pedig mindkét magyar csapat már a legjobb négy közé készül.

Malonyai Péter

Szenzációval rajtoltak az úszóversenyek, a 400 gyors középdöntőjéből nem jutott tovább a hatszoros olimpiai bajnok, Michael Phelps. A 18. idő kevés volt hozzá. Akárcsak Risztov Évának 400 gyorson a 13. A magyar lány két éve Barcelonában ezüstérmes volt ezen a távon. Kiesett Boulsevicz Beatrix is 100 pillangón, Jakabos Zsuzsa viszont ott lesz a 200 vegyes középdöntőjében. A budapesti ifjúsági Eb kétszeres aranyérmese a 15. idővel (2:17.36) jutott tovább előfutamából.

A magyar férfi pólósok nem tudnak hibázni. Utolsó csoportmeccsükön esélyt sem adtak a horvátoknak. A 10-4-es győzelem nem csupán azért figyelemre méltó, mert a Világliga selejtezőjében Horvátország nyert
(7-9), a négy kapott gól miatt is. Negyedenként egy gól, ez már tényleg a védekezés magasiskolája. Mondta is a kapuban remeklő Szécsi Zoltán: nem érezte úgy, hogy különösebben jól ment volna neki a védés, viszont a csapat védekezése, az igen…! Ratko Rudic, a horvátok méltán világhírű (két olimpiai bajnoki cím Jugoszláviával, egy Olaszországgal) mestere temperamentumának ellentmondva széles mosollyal társalgott mindenkivel a magyarok elleni meccs után. Nem csinált különösebb gondot a méretes vereségből, úgy tartotta, remek leckét vettek az olimpiai és világbajnoktól. Saját hibáik mellett Rudic arra is fölhívta játékosai figyelmét, hogy most pontosan láthatták, érezhették, hogyan kell összpontosítani egy-egy mérkőzés minden percében, mi kell ahhoz, hogy világverő legyen egy válogatott.

Rudic szavai azért is érdekesek, mert elismerte velük Kemény Dénes stratégiájának sikerét és igazságát. A kapitány ugyanis visszatérően hangoztatja, hogy leginkább akkor nyerhet a csapata, ha a második negyed közepére sikerül bizonytalanná tenni az ellenfél játékosait. Mint most a horvátokat. Ennek ellenére Kemény doktor még tetemes magyar előnynél is talált kifogásolnivalót csapata játékában. A harmadik negyedben például szigorúan figyelmeztette Szécsit, ügyeljen jobban a kidobásoknál, nem mindegy, ki kapja a labdát; a végén pedig mindenkinek elmondta, hol, miben hibozott. Nem túlzott szigorról, hanem arról van szó, hogy a kapitány folyamatosan a tökéletest hajszolja. Most sem taktikai hibákra hívta föl a figyelmet – a rendszer jól működött –, hanem, ahogy megfogalmazta: egyéni bakikra. Annak meg különösen örült, hogy telis-tele vannak önbizalommal a fiúk, akik legközelebb magyar idő szerint szerda hajnalban szállnak vízbe a kubaiakat legyőző spanyolok ellen.

A csapat környékén persze már korábban is sejtették, hogy Spanyolország következik majd az elődöntőbe jutásért, a papírformára a vízilabdában jobban lehet építeni, mint másutt. Már most szót ejtenek néha az ellenfélről a játékosok, persze csak szőrmentén, főként azt sulykolva, hogy hiába megfiatalított a spanyol csapat, hiába nyertünk ellenük saját medencéjükben, Portugaletében, a Világliga selejtezőjében (13-12), észnél kell majd lenni. Akárcsak a lányoknak, akik ma este – magyar idő szerint 22.30 órakor – Németországgal játszanak az elődöntőért. A németek Új-Zéland legyőzésével jutottak be a legjobb nyolc közé. Ha létezik kínkeserves siker, ez az volt. Az első negyedben az új-zélandiak szereztek vezetést, kétszer hét percen át nem esett gól, a záró felvonásban aztán a németek kettőt lőttek, így lett 2-1 a vége.

Faragó Tamás játékosai is magabiztosak. A címvédő Egyesült Államok elleni győzelem (9-8) és a spanyolok elleni, nehezített körülmények között (sok-sok emberhátrány) kivívott siker (8-5) pedig kötelez. A németek elleni győzelemre is, hiszen míg a magyar lányok 35-17-es gólkülönbséggel léptek túl a csoporton, a németek egy-egy győzelemmel (Hollandia: 7-6), döntetlennel (Brazília: 6-6) és vereséggel (Ausztrália: 2-15). Az ausztráloktól elszenvedett megalázó vereség a csapat valós erejét mutatja – mondják. Nyerniük kell tehát ellenük a magyar lányoknak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!