Hírek

2005.07.14. 00:00

Sorozatrabló a postásgyilkos

Júliusban minden nyugdíjas kézhez kap egy felhívást. Ebben a veszprémi postásgyilkos fantomképét közlik és azt, hogy újabb egymillió forintot ajánlottak fel kézrekerítőjének.

Nagy Eszter Dóra

A Magyar Posta Rt. két nappal ezelőtt kezdte meg a nyugdíjak kézbesítése mellett szétosztani azt a felhívást, amelytől remélik, rövid időn belül kézre kerülhet a veszprémi postásgyilkos. A 25-30 év körüli fiatalember 2003. június 24-én lelőtt egy 46 éves postai kézbesítőre. F. János Györgyöt életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba, ám nem tudták megmenteni az életét. A rendőrség és a Magyar Posta Rt. még aznap másfélmillió forintos nyomravezetői díjat ajánlott fel. Az összeget később megemelték, és a kezdeményezéshez Herend Város Önkormányzata is csatlakozott. A nyomravezetői díj ötmillió forintra nőtt, ám ezt tegnap még egymillió forinttal megtoldotta a Magyar Posta Rt.

– Magányos elkövetőről lehet szó, akiről a környezete nem is gyaníthatja, hogy ő a tettes – jelentette ki Csízner Zoltán. A Nemzeti Nyomozó Iroda különleges ügyek osztályának vezetője lapunknak azt mondta: öszszesen hat rablással hozták öszszefüggésbe az ismeretlen fiatalembert. A bűncselekmények Győrben, Veszprémben és Tatabányán történtek. Az eddig beszerzett adatok alapján azt gyanítják, hogy Tatabánya környékén élhet a tettes.

Vidus Tibor, a Magyar Posta Rt. biztonsági főigazgatója kijelentette: a két évvel ezelőtt történtek arra késztették a postát, hogy növelje a biztonsági intézkedéseket. Példaként említette, hogy ma már a kézbesítők kilencven százaléka rendelkezik pénzfestő patronnal. Ennek az a lényege, hogy támadás esetén a postás működésbe lépteti a biztonsági eszközt, amely megfesti a pénzt, és így az használhatatlanná válik. Tomecskó Tamás, a Magyar Posta Rt. szóvivője szerint erre a beruházásra több mint félmilliárd forintot fordított a cég.

Vidus szerint a biztonsági intézkedések hatására ötödére csökkent a postások elleni támadások száma. Emlékeztetett rá, legutóbb június 20-án fosztottak ki egy kézbesítőt. A rabló fegyvert fogott áldozatára, közben azt mondta: ha ellenállsz, úgy jársz, mint a veszprémi postás! A kézbesítőt mégsem riasztotta el a fenyegetés, ugyanis követni kezdte a pénzes táskával távozó tettest. Ekkor a tettes megfordult, és ismét ráfogta a fegyvert. Így már sikerült a rablónak kereket oldania. A hatóságok arra következtetnek, hogy ezt a rablást is ugyanaz a fiatalember követte el, aki a veszprémi postásgyilkosságot.

A posta felhívásában az elmúlt hetekben elszaporodott, nyugdíjasokat megkárosító csalókra is figyelmeztet. A tettesek rendőrnek adják ki magukat és arra hivatkozva, hogy hamis pénzt kapott az idős sértett a kézbesítőtől, lefoglalják nyugdíjat. A posta arra figyelmeztet, hogy ők sosem visznek hamis pénzt. Az álrendőrök felismerésére Krauzer Ernő, az Országos Rendőr-főkapitányság alezredese adott tippeket. Például azt, hogy rendőrjelvény vásárolható, de olyan nem, amely azonosítót is tartalmaz. Ez alapján ellenőrizhető a rendőr. Krauzer lapunk kérdésére azt mondta, a 107-es segélyhívónál gyorsabb, ha a gyanakodó nyugdíjas előre felírja magának a helyi rendőrkapitányság vagy őrs telefonszámát. Ott az ügyeletvezető azonnal meg tudja mondani, hogy valóban kiküldték-e a helyszínre az adott munkatársat vagy csalóról van szó. A rendőrnek felszólításra meg kell neveznie szolgálati helyét is.

Ma már kevesebb küldeményt dézsmálnak meg a postai feldolgozókban

– Nem a posta napos oldalaihoz tartoznak ezek a kérdéskörök – fogalmazott Vidus Tibor, amikor a küldeményfosztogatásokról beszélt. Azt azonban hozzátette, hogy a biztonsági intézkedések révén jelentősen csökkent az ilyen típusú esetek száma. A bekamerázott feldolgozóhelyeken már több alkalmazott lebukott. Példaként említette, hogy tavasszal egy kilencfős tápióbicskei csoportot lepleztek le. Ők az értékesnek vélt csomagok címkéit átragasztották és saját maguknak postázták. Két másik csoport is lebukott vidéken, ők CD-kre és kozmetikai termékekre utaztak. A biztonsági főigazgató azt ígérte, a belföldi küldeményeknél mindent megtesznek azért, hogy a jövőben egyetlenegy csomagdézsmálás se legyen. Arra azonban felhívta a figyelmet, hogy a külföldről érkező szállítmányoknál sokszor már a határátlépéskor sérülten érkezik a csomag.

két másik csoport is lebukott vidéken, ők CD-kre és kozmetikai termékekre utaztak. A biztonsági főigazgató azt ígérte, a belföldi küldeményeknél mindent megtesznek azért, hogy a jövőben egyetlenegy csomagdézsmálás se legyen.

Arra azonban felhívta a figyelmet, hogy a külföldről érkező szállítmányoknál sokszor már a határátlépéskor sérülten érkezik a csomag. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!