Hírek

2005.07.28. 00:00

Szávay kikapott, de nem okozott csalódást

Szabadtéri strandok bejáratánál nem volt akkora tumultus a szerda déli hőguta idején, mint a Római Teniszakadémia centerpályája környékén.

Á. S.

[caption id="" align="alignleft" width="83"] Szávay derekesan küzdött, de spanyol vetélytársa ma még jobb nála
[/caption]Hét ágra tűzött a nap, lehetett vagy harmincnyolc fok, s nem csupán a hazai egészségügyi szolgálat rendelt el hőségriadót, de a WTA-viadal szervezői is, engedélyezve a szereplőknek, hogy meccseiken, ha döntő játszmára kerül sor, tíz percnyit hűsöljenek. A kánikula ellenére másfél ezer ember tolongott a lelátókon, mindenki látni akarta az új magyar csodát...Akit egy tizenhat és fél esztendős soltvadkerti kislány személyesített meg. Idei bravúrsorozata, az esztendő három eddigi Grand Slam-viadalán való vitézkedése, a párizsi dupla elsőség és a wimbledoni páros bajnoki cím, a junior Európa-bajnoki titulus, no meg a felnőttek közötti csattanós bemutatkozás (selejtezőből az elődöntőig kapaszkodott a modenai WTA-tornán), elegendő volt ahhoz, hogy mágnesként vonzza a nézőket a tribünökre. Ott, ahol esztendők óta „szűk családi körben” zajlottak még a rangos tornák is, most sikk volt megjelenni. Jöttek is szakemberek, laikusok, érdeklődők és szurkolók, Európa-parlamenti képviselők, ismert gazdasági vezetők, politikusok, zenészek, futballisták, még a hazai teniszszövetség elnökségéből is volt (egy) érdeklődő... Lám, milyen „tömegvonzásra”  képes egy kis tinilány! Mindenki éhes a sikerre, s a szurkoló is látni akarja, bízhatunk-e a sportág új csillagának ragyogásában.

Ha csak az eredményből indulnánk ki, akár ingathatnánk is a fejünket, hiszen a 28 esztendős spanyol Maria Antonia Sanchez-Lorenzo (108. helyen áll a világranglistán, több mint nyolcvan pozícióval előrébb mint ifjú magyar kihívója) érvényesítette a papírformát, s 4:6, 6:2, 6:2-re nyert, s ezzel ő jutott a legjobb 16 közé. Ám Szávay a vereség ellenére csatát nyert: támadó szellemű, bátor, okos játéka, vállalkozó kedve, s néhány briliáns megoldása azt jelzi, valóban nagy teniszező lehet belőle. Egy évvel ezelőtt láthattuk itt, e stadionban, akkor elbukott a selejtezőben, de párosban (Németh Virág társaként) finálét játszhatott. Játéka azóta mérföldes léptekkel haladt előre, s a sportággal szembeni alázata, pályán való viselkedése – kopogjuk le gyorsan! – mentes minden sallangtól, máshonnan másolt rossz szokásoktól. Egyszerű és (közel) tökéletes. Profiszemlélettel teniszezik.

Ezúttal alulmaradt – ellenfele még jobb nála, s kevesebbet is hibázott. E játékban a fej legalább olyan fontos, mint a kéz és a láb – s Szávay a koncentrálásban fáradt el. Ami nem csoda, hiszen az elmúlt két hónapban irdatlan mennyiségű profimecscset játszott, naponta kellett száz százalékot kihozni magából. Talán ha a hazai sportértékelési rendszer nem erőlteti bele a teniszben teljesen súlytalan Európa-bajnoki szereplésbe (múlt heti klostersi elsősége öt egyéni és két párosmérkőzést rakott a lábába, kezébe), most továbbgyalogolt volna a Rómain.

Mivel szerdán kiesett a Gubacsi Zsófia, Nagy Kyra páros és a Szávay, Sfar (tunéziai) duó is, a „gyaloglásban” immár csak Kapros Anikó (258.) bízhat. Ő csütörtökön délután ötkor a centerpályán a cseh Pastikova (91.) ellen próbálkozhat a legjobb nyolc közé jutással.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!