Hírek

2005.07.11. 06:26

Tekintélyünket veszítettük Európában?

E heti aktuális kérdésünk a következő volt: Véleménye szerint az elmúlt évben hogyan alakult az ország tekintélye, hírneve Európában?

BAMA

A közvélemény-kutatás minden harmadik megkérdezettjének véleménye szerint romlott Magyarország megítélése az uniós országokban. Az előző heti közvélemény-kutatásunkban arról kérdeztük a napilapvásárlókat, hogyan alakult az elmúlt évben Magyarország tekintélye az Európai Unió országaiban. Az eredmények azt mutatják, hogy minden harmadik napilapvásárló borúlátóan értékeli Magyarország hírnevének változását. A megkérdezettek 10%-a szerint jelentősen, 27%-uk szerint pedig valamelyest romlott országunk megítélése az előző évben. A válaszadók 36%-a látja úgy, hogy nem történt számottevő változás. Pozitívan 17%-uk, kifejezetten kedvezőnek pedig mindöszsze 1%-uk ítéli meg a változást. Összességében tehát a válaszadók inkább negatív vagy változatlan tendenciát érzékelnek a hazánkról kialakult képpel kapcsolatban.

Összefüggés észlelhető a válaszadó pártpreferenciája és a kérdésben alkotott véleménye között. Az optimistán gondolkodók túlnyomó többsége kormánypárti, amelyből nagy valószínűséggel arra lehet következtetni, hogy az MSZP és az SZDSZ választói eredményesnek találják a kormány országimázs-politikáját. Az ellenzék hívei azonban ellentétes álláspontot képviselnek. Azok közül, akik szerint sokat romlott az ország hírneve az elmúlt évben, több mint 70% FIDESZ- vagy MDF-párti. A 45-59 éves korosztályban az átlagosnál magasabb azok aránya, akik szerint javult országunk megítélése Európában. A 30 év alattiak és a 60 év felettiek körében egyaránt a kedvezőtlenebb megítélés a jellemző. A Dél-Dunántúlon a legmagasabb azok aránya, akik szerint javult a magyarok hírneve. A budapestiek között jellemző az a vélekedés, hogy nem változott vagy javult az ország megítélése, míg Kelet-Magyarországon az átlagoshoz képest pesszimistábban látják a helyzetet. Minél magasabb végzettséggel rendelkezik valaki, annál inkább lát javuló tendenciát. Az alapfokú végzettségűeknek több mint fele úgy értékeli, hogy romlott hazánk megítélése, míg a magasabb végzettségűek között az átlagnál többen vélekednek úgy, hogy javult vagy nem változott az országkép az unióban.

Érdekes módon különböző álláspontot képviselnek a kérdésben a nők és a férfiak. A férfiak optimistábbak, közöttük magasabb arányban találhatók meg azok, akik szerint javult az országimázs. Azok között azonban, akik azt válaszolták, hogy romlott Magyarország tekintélye az elmúlt évben, a női válaszadók vannak többségben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!