Hírek

2005.07.05. 00:00

Teljes megújulásra készül Angyalföld

Arculatot váltunk, épülünk teljes gőzzel. Ezzel a vezérmondattal is indulhatott volna az Európa Terv XIII.-ról szóló sajtótájékoztató. Az Angyalföld–Vizafogó–Újlipótváros kerületfejlesztési programot dr. Tóth József, a kerület polgármestere mutatta be nagy büszkeséggel.

Dávid Szonja

Angyalföld első embere szerint a dokumentum intézkedései az egész főváros életében jelentős változást hozhatnak. – Az Európa Terv 2007–2013- ra szól, kettős feladatot lát el. Szolgálja a kerület versenyképességét, valamint az életminőség folyamatos javítását, jobbá tételét biztosítja. A terv alapdokumentum, amely garancia arra, hogy másfél év múlva az uniós pénzeket fogadni tudjuk – mondta a polgármester.

A megújulás tervezete tíz nagyobb fejezetet tárgyal. Ezek között elsőként szerepel Újlipótváros. Cél a terület megújítása lakóépületek korszerűsítésével, mélygarázsok és parkolóházak építésével. Kiemelkedően hangsúlyos a kerületi központ is. Ide tartozik a Váci út, Róbert Károly körút és a Béke tér fejlesztése. A helyreállítási tervek a Szabolcs és Kassák Lajos utcát sem kerülnék el. Az Európa Terv XIII. további lakások építését, és a meglévők fejlesztését szorgalmazza. Figyelmet kap a Váci út és környéke is, amely a polgármester szerint kiérdemli az irodaházak kavalkádja címet.

A kerület dokumentuma a Szegedi úttól északra lévő területek felzárkóztatásáról is szól. Ezt követi a kerület határához kapcsolódó térség, a MÁV-területek hasznosítása. A tervek szerint az egészségügyi ellátásban és a kulturális szolgáltatásokban is komoly előre lépés történne. A beruházás a polgármester szerint 500-600 milliárd forintot igényel. Ezt az összeget nagy részben az Európai Unió pályázataiból próbálják majd előteremteni.

Élhető városrész, versenyképes feltételek

Az önkormányzati képviselők szerint a megtett lépések teremtették meg az Európa Terv létrejöttét. Az elmúlt években számos intézmény tette át székhelyét a XIII. kerületbe. A Fővárosi Levéltár kihelyezett épülete, pénzintézeti fiókok, valamint több irodaház is Angyalföldre költözött. A szociális támogatások terén többek között jelentős a kerületi diákok tankönyv- és étkezési támogatása.

Dávid Szonja Élhető városrész, versenyképes feltételek Az önkormányzati képviselők szerint a megtett lépések teremtették meg az Európa Terv létrejöttét. Az elmúlt években számos intézmény tette át székhelyét a XIII. kerületbe. A Fővárosi Levéltár kihelyezett épülete, pénzintézeti fiókok, valamint több irodaház is Angyalföldre költözött. A szociális támogatások terén többek között jelentős a kerületi diákok tankönyv- és étkezési támogatása. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!